Waarom is Twitter rivaal Parler offline gehaald? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom is Twitter rivaal Parler offline gehaald?

De afgelopen weken is er veel gebeurd in social media landschap. Zo is het Twitter account van de (voormalige) Amerikaanse president Donald Trump offline gehaald en dreigt Telegram verwijdert te worden uit de App Store. Het hoogtepunt van deze rumoerige weken was het verwijderen van Twitter rivaal Parler uit de Apple App Store en Google Play Store. Maar wat is Parler en waarom is het verwijderd uit de app stores?

Parler is in 2018 opgericht als een nieuws-app en social media platform in één. De unieke waarde van Parler is dat het medium volledig censuur vrij is en dat het geen waarschuwingslabels heeft. De functionaliteiten van Parler komen erg overeen met Twitter. Doordat er op Parler alles geroepen mag worden trekt de app hier een conservatieve doelgroep mee aan. Supporters van republikeinen tot extreem rechts, maakt Parler zeer aantrekkelijk voor deze doelgroep.

Het probleem

Op Parler wordt veelal extremistisch gedachtengoed uitgewisseld. Ook de Proud Boys zijn hier te vinden met ruim 50.000 abonnees. De Proud Boys is een is een neofascistische beweging die op de grote sociale media verzet en geweld verheerlijken. Parler draait op servers van Amazon, zij hebben ingegrepen, op het haat zaaien en het dreigen van geweld, door de app offline te halen van hun servers. Hiermee werd de app op maandag 11 januari verwijderd uit de Apple App Store en de Google Play Store.

Bekijk ook:
Quiz: ben jij verslaafd aan social media?

Rechtzaak

Parler heeft inmiddels een rechtszaak tegen Amazon aangespannen. Amazon reageert verdedigend op hun keuze voor het ingrijpen. Volgens Amazon werden berichten die aanmoedigde tot het plannen van verkrachtingen, moorden en mishandelingen op burgers toegelaten door Parler. Het platform liet later weten dat de meeste van dit soort berichten al op de planning stonden om te worden verwijderd. Doordat het platform offline is gehaald hebben meer dan 12 miljoen geregistreerde gebruikers geen toegang meer tot hun account.

Parler weer gedeeltelijk online

Sinds afgelopen maandag is de website van Parler weer online. De inhoud is nog wel minimaal, het enige wat er nog te zien is is namelijk een boodschap van Parler topman John Matze. In deze boodschap benoemt hij dat de dienst binnenkort weer beschikbaar zal zijn. Hoe het kan dat Parler weer online is komt door de hulp van een Russisch internetbedrijf. Het IP-adres dat door Parler wordt gebruikt is eigendom van DDos-Guard, dit bedrijf wordt geëxploiteerd door twee Russen.

Het is nog niet bekend of en wanneer het platform in zijn volledigheid zal terugkeren en of de app weer te downloaden valt in de Apple App Store en in de Google Play Store.

Bekijk ook:
Wat is Parler en hoe werkt het?

Deel dit bericht
Read later
Thymo

Mijn naam is Thymo, schrijver, vormgever en online marketeer die sinds februari 2020 actief is op Trending.nl. Ik ben dol op het volgen van de laatste trends op gebied van gezondheid, technologie en lifestyle. Dat is ook de reden dat ik schrijf voor Trending.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

890

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.