Wat zegt sharia over vrouwen

Wat zegt de Sharia over vrouwen?

0 Shares

Er komt steeds meer nieuws naar buiten over de veranderingen die plaatsvinden in Afghanistan. Zo is er deze week een foto viraal gegaan van een klaslokaal waar mannen en vrouwen gescheiden zijn door een gordijn. Vrouwen in Afghanistan zijn bang dat ze weer twintig jaar terug in de tijd gaan door de invoering van de strenge Sharia wetten van de Taliban. Wat zegt de Sharia precies over vrouwen? Wij hebben het uitgezocht.

Wat is de Sharia?

Eigenlijk mogen we niet spreken over ‘de Sharia’. Binnen de Islamitische wereld is er nooit een eenstemmig akkoord geweest over wat het begrip Sharia precies bevat. Er zijn dan ook veel verschillende en uiteenlopende versies van de Sharia. Het is trouwens niet zo dat de Sharia op alles betrekking heeft zoals een wetsboek dat zou hebben in Westerse landen. Alles wat niet binnen de Sharia valt, valt onder de bevoegdheid van de overheid.

De rechtsgebieden waar de Sharia betrekking op heeft zijn:

  • Familierecht
  • Oorlogs- en contractenrecht
  • Enkele strafrechtelijke delicten
  • Juridische positie van niet-Moslims binnen deze rechtsgebieden
  • Juridische positie van vrouwen binnen deze rechtsgebieden

Kledingvoorschriften

De kledingvoorschriften die in de Sharia staan zijn voor ons de meest bekende wetten, dit heeft betrekking op het uiterlijk van Islamitische vrouwen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat zowel mannen als vrouwen kledingvoorschriften hebben. Bij vrouwen is het zo dat zij hun ‘lichamelijke schoonheid’ voor mannen moeten bedekken als zij geen directe familieleden zijn.

Er zijn verschillende mate van bedekking voor vrouwen. Dit verschil zit hem vooral in de regionale en ideologische verschillen. De nikaab en boerka waren tot het begin van de twintigste eeuw vooral te vinden in de stad. Deze kleding valt onder volledige sluiering waarbij het gezicht ook bedekt is. Wanneer een vrouw ouder is, en geen interesse meer heeft in een huwelijk, heeft zij meer vrijheden.

Sommige regio’s willen dat vrouwen hun gezicht wel bedekken, maar dat het haar vrij blijft. Maar er zijn ook regio’s waarbij niet de vrouw, maar de man zijn gezicht moet bedekken.

Mannen hebben ook kledingvoorschriften. Het lichaam moet minimaal vanaf de navel tot de knie bedekt zijn in het bijzijn van anderen. Daarnaast moeten zij ook hun baard en haar verzorgen. Goud of zijde dragen is uit den boze, dit is namelijk alleen voor vrouwen.

Verhouding tussen man en vrouw

Mannen en vrouwen zijn volgens de Sharia complementair aan elkaar. Vrouwen zouden over hun eigen geld mogen bezitten, en arbeid buitenshuis is niet verboden. De mannen hebben echter een onderhoudsplicht voor de vrouwen en kinderen.

Wat betreft trouwen, mag een Moslim man wel met een Christelijke of Joodse vrouw huwen, maar een Christelijke of Joodse man mag niet met een Moslim vrouw trouwen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de man volgens de Islam als hoofd van het gezin gezien wordt. Als Moslim man is het toegestaan om met maximaal vier vrouwen tegelijk getrouwd te zijn, maar hij moet hen dan wel gelijk behandelen.

Natuurlijk gaat de verhouding tussen de man en vrouw, en de Sharia in het algemeen, nog veel dieper dan dit, maar we hopen op deze manier toch het topje van de ijsberg te onthullen aan onze lezers.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

244
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.