in

Vluchtelingenkamp lesbos verwoest – 13.000 vluchtelingen geëvacueerd

Het kamp op Lesbos is nagenoeg compleet verwoest

vluchtelingenkamp lesbos verwoest
Vasilis Ververidis/123rf.com

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is woensdag bijna compleet verwoest. Bijna 13.000 vluchtelingen moesten het kamp evacueren. Het vluchtelingenkamp op Lesbos was flink overbevolkt, en er waren ook coronabesmettingen vastgesteld. Hierdoor moest het hele kamp in quarantaine.

Vluchtelingenkamp Moria Lesbos

Woensdag waren de eerste coronabesmettingen vastgesteld, waarna het hele kamp donderdag in quarantaine moest. Volgens verschillende berichten zouden de branden aangestoken zijn omdat bepaalde vluchtelingen het niet eens waren met de coronamaatregelen in het kamp. Volgens brandweerlieden zijn er geen gewonden maar wel een onbekend aantal personen met ademhalingsproblemen vanwege het ingeademde rook.

Vluchten voor de brand geweigerd

Honderden migranten probeerden naar de havenplaats Mytilene te vluchten door de brand, maar dit mocht niet baten. Zij werden tegengehouden door de Griekse politie. Grote aantallen bewoners van het kamp in Lesbos proberen nu dan ook veiligheid te zoeken in een naburige olijfboomgaard.

Tweede kamer

Groenlinks en PvdA vinden dat Nederland de vluchtelingen moet helpen, en dat wegkijken niet meer mogelijk is. Zo hebben Jesse Klaver, attje Kuiken en Kirsten van den Hul op Twitter gereageerd op de brand. Eerder dit jaar vond een meerderheid van de Tweede Kamer al dat Europa zich sterk moest maken en de vluchtelingen op Lesbos moest onderbrengen op cruiseschepen. Hiermee hoopte zij dat de verspreiding van het coronavirus voorkomen zou kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.