Nieuwe auto’s krijgen vanaf volgend jaar verplicht een autoslot interface 14
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe auto’s krijgen vanaf volgend jaar verplicht een autoslot interface

Vanaf 7 juli 2024 krijgen nieuw geregistreerde auto’s een interface waarmee een alcolock-apparaat kan worden geïnstalleerd. Deze interface moet ervoor zorgen dat het aantal alcohol gerelateerde verkeersongevallen drastisch omlaag gaat.

Wat is een alcolock-apparaat?

Alcalock is de afkorting van een alcoholslotsysteem waarmee de alcoholconcentratie in de adem van de bestuurder kan worden gemeten. Alleen als de geblazen adem in het apparaat nuchter is kan de auto worden gestart.

Met de verplichte interface zijn nieuwe auto’s geschikt voor het gebruik van een alcalock. De alcolock-apparaten kosten tussen de 1.500 en 2.000 euro per stuk en kunnen achteraf gemakkelijk worden geïnstalleerd.

Kwart van verkeersdoden alcohol gerelateerd

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het aantal doden door drugs en drank in het verkeer de laatste jaren fors is toegenomen. Waar in 2016 er 13 mensen zijn overleden bij een ongeval veroorzaakt door een bestuurder onder invloed waren dit er vorig jaar 61.

In werkelijkheid liggen deze aantallen zeer waarschijnlijk hoger omdat er alleen onderzoek wordt gedaan naar middelengebruik als de veroorzaker van het ongeluk het overleeft. Wanneer de bestuurde overlijdt, gebeurt dat meestal niet omdat er geen vervolging mogelijk is.

Het gebruik van alcohol in het verkeer brengt niet alleen diepgaande emotionele impact met zich mee voor iedereen die betrokken is, maar leidt ook tot aanzienlijke financiële lasten voor de maatschappij. De geschatte jaarlijkse kosten van dit probleem voor onze samenleving variëren van € 653 miljoen tot wel € 1,4 miljard. (bron: Jellinek)

Nieuwe auto’s krijgen vanaf volgend jaar verplicht een autoslot interface 16

Stijging van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer

Vorig jaar kwam aan het licht dat, ondanks dat er niet meer controles waren, het aantal boetes en rijontzeggingen voor rijden onder invloed na de coronaperiode met 34 procent is gestegen.

In 2022 heeft de politie ongeveer 43.000 bestuurders beboet voor rijden onder invloed. Van deze overtreders zijn 25.000 mensen bekeurd op te veel alcoholgebruik en 18.000 onder invloed van drugs, voornamelijk cannabis.

Recent onderzoek toont aan dat politiecontroles en het gebruik van alcoholsloten doeltreffend zijn in het verminderen van rijden onder invloed. Echter, voor bestrijders van drugsgebruik in het verkeer is een alcoholslot niet effectief. Uit studies blijkt dat alcohol gerelateerde ongevallen met 17 procent afnemen wanneer er regelmatig op alcohol wordt gecontroleerd.

Bekijk ook:
Tips voor de BOB

Boetes voor alcoholgebruik achter het stuur

Het is sterk afgeraden en wettelijk strafbaar om met een te hoog promillage alcohol te rijden. Volwassenen mogen voor het rijden hooguit 1 of 2 glazen alcohol nuttigen. Als je desondanks met te veel alcohol in je bloed betrapt wordt tijdens het rijden, zijn er meerdere straffen mogelijk.

De politie kan je een boete opleggen, je naar het CBR doorverwijzen voor een verplichte cursus, bekend als de (Lichte) Educatieve Maatregel Gedrag en Alcohol ((L)EMA), je rijbewijs innemen, of zelfs een rechtszaak starten die kan resulteren in gevangenisstraf.

Bekijk hieronder de tabel met de boetebedragen voor verschillende niveaus van alcoholpromillage.

PromilleBeginnend BestuurderErvaren Automobilisten
0,22/0,54 – 0,8‰€300,-€325,-
0,81 – 1‰€350,- + 2 maanden OBM onvoorwaardelijk€425,-
1,01 – 1,15‰€450,- + 2 maanden OBM onvoorwaardelijk€550,-
1,16 – 1,3‰€550,- + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk€650,-

OBM staat voor “Ontzegging van de Bevoegdheid tot het Besturen van Motorrijtuigen”. Deze straf wordt opgelegd naast de boete bij hogere promillagegrenzen.

Poll Stap jij wel eens met alcohol of drugs op achter het stuur?

Nooit73.9%
Zelden13%
Af en toe4.3%
Regelmatig8.7%
📊 Bekijk resultaten
869

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.