in

Verlaat D66 minister Ollongren het kabinet definitief?

Het was deze week een relatief klein berichtje in de kranten: de zieke minister Ollongren treedt terug vanwege de complicaties na een operatie aan de bijholtes. Op zichzelf niet zo’n heel bijzonder bericht, er zijn immers wel vaker bewindslieden tijdelijk uit de running geweest, maar in dit geval kleeft er toch wel een bijzonder tintje aan het verhaal.

Er is voor de vervanging van de minister nu een volledige stoelendans in gang gezet, waaruit niet anders kan worden geconcludeerd dat dit wel iets langer kan gaan duren dan tot de Kerst, wellicht tot het einde van dit kabinet.

Ga maar na wat er allemaal overhoop is gehaald:

  • Minister Koolmees (Sociale Zaken) wordt vicepremier
  • Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wordt minister voor Milieu en Wonen
  • Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wordt verantwoordelijk voor de coördinatie van het hele departement en wordt nu minister
  • Minister Ank Bijleveld van(Defensie wordt nu ook minister zonder portefeuille, en wordt daarmee belast met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiens
  • Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur ruilt wat taken met staatssecretaris Van Veldhoven en neemt het ruil beleid over openbaar vervoer en het spoor tijdelijk over

Niet eerder zoveel wijzigingen

Zoals gezegd, het is nogal wat. Wanneer we naar het verleden kijken kon de vervanging van beleidsmakers een stuk eenvoudiger worden ingevuld. Zo zijn Plasterk (hartproblemen) en Balkenende (vleesetende bacterie in been) destijds ook voor langere tijd uitgeschakeld, maar kwam er niet zo’n enorm circus op gang. Het lijkt er dus op dat het kabinet rekening houdt met een permanent afscheid van de D66 minister en vice-premier, die niet geheel onomstreden is vanwege haar beleid in het kabinet, maar ook in haar vorige functies.

Lees ook:
Dave roelvink naar ziekenhuis na hangend gezicht

PVV kamerlid Martin Bosma heeft hier deze week nog eens aan gerefereerd met een opsomming van de wapenfeiten, of zoals Bosma aangeeft, meer het gebrek daarvan, die Ollongren op haar naam heeft staan. Het afschaffen van het raadgevend referendum ligt daarbij voor veel mensen nog vers in het geheugen (“Het referendum is niet geworden wat wij ons ervan hadden voorgesteld”).

De minister wordt tevens verweten nauwelijks in staat te zijn om daadwerkelijk een wet te produceren en niet in staat is om met argumenten te debatteren. Op dit moment is Ollongren onder andere verantwoordelijk voor het vlot trekken van de vastgelopen woningmarkt. Hiervoor is een op Prinsjesdag een investering van 2 miljard euro aangekondigd. Door de stikstofregels staat ook dit verhaal op de tocht en dreigt er een nieuw hoofdpijndossier voor de verantwoordelijke minister, wie dit ook gaat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jeffrey Epstein vermoord?!

Top 5 meest bizarre restaurants in de wereld