Referendum krijgt langzaam weer meer steun in politiek 14
Crowd Protest Mass Protest Action Group Of People
Saved Read later
Deel dit bericht

Referendum krijgt langzaam weer meer steun in politiek

Nadat in 2018 met behulp van o.a. D66 het raadgevend referendum, een van haar ‘kroonjuwelen’, de nek is omgedraaid, lijkt het erop dat er toch weer een beweging ontstaat die een volksraadpleging ondersteunt. De Raad van State publiceerde eind oktober een verrassend positief advies over de nieuwste poging om tot een bindend correctief referendum te komen.

Het initiatief hiervoor is genomen door SP Kamerlid Ronald van Raak en borduurt voort op het positieve sentiment in Den Haag, waar steun voor het referendum weer lijkt toe te nemen. Het advies van de Raad van State sluit hierbij aan door te stellen dat het “referendum een positief te waarderen aanvulling en correctie” op het huidige bestel vormt. Met een steeds verder groeiende kloof tussen burger en bestuur is dit natuurlijk een toe te juichen ontwikkeling of, zoals de Raad van State het formuleert: “het referendum helpt om ‘gevoelens van isolement, vervreemding en uitsluiting’ onder de bevolking te voorkomen.”

Nog steeds grote steun onder bevolking

De mogelijkheid tot het houden van een referendum wordt nog steeds door en breed deel van de Nederlandse bevolking gesteund. Het biedt immers een instrument om politici scherp te houden, waarbij eventuele gemaakte compromissen ook echt door de burgers moeten worden gesteund. Het advies van de Raad van State sluit ook aan bij het positieve advies dat eerder dit jaar werd afgegeven door de Staatscommissie Parlementair Stelsel, geleid door de VVD’er Remkes. Ook hier werd de kloof tussen de burger en politiek geconstateerd en werd aangegeven dat meer en meer mensen dreigen af te haken, of dat al zijn, puur vanuit het geen vertrouwen meer hebben in de democratie. Minister Ollongren negeerde destijds het positieve advies.

Bekijk ook:
7 sneeuw feitjes die jij nog niet wist

Het nieuwe voorstel

Het voorstel van Van Raak voor een bindend referendum betekent een grondwetswijziging, waarvoor een tweederde meerderheid noodzakelijk is. Ten opzichte van een eerder voorstel is het verschil dat besluiten inzake belastingen zijn uitgesloten en ook referenda op het niveau van waterschappen zijn geschrapt. Wanneer het voorstel wordt aangenomen kan een wettelijk te bepalen aantal burgers, net als dat bij het raadgevend referendum het geval was, een bindend referendum afdwingen over wetten en verdragen, nadat deze door het parlement zijn aangenomen. Ook EU verdragen zijn hierbij inbegrepen! De uitslag is vervolgens bindend.

Steun in de Kamer?

Zoals gezegd is er een tweederde meerderheid in de Kamer nodig om de grondwetswijziging te realiseren. En daar zit thans nog de moeilijkheid. VVD, CDA en SGP zijn altijd tegen het referendum geweest, andere partijen steunen het referendum wel, waarbij moet worden aangetekend dat PvdA en Groen Links vooralsnog alleen het raadgevend referendum steunden. Echter, wanneer op dit moment wordt gekeken naar de verhoudingen in de Kamer en het zetelverlies van de regeringspartijen, dan zou een stemming nog wel eens heel spannend kunnen worden. Ook kunnen partijen op basis van voortschrijdend inzicht een draai maken, men zou immers zomaar weer dichter bij de burger willen komen te staan. Wanneer ook de steun uit onverwachte hoek, van politicologen en staatrechtjuristen, begint te komen lijkt er een basis te zijn voor een bindend referendum.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.