in

Stembureauleden gezocht voor aankomende verkiezing

Wat doet een stembureaulid en hoe hoog is de vergoeding?

wat doet een stembureaulid

Aankomend jaar mogen we in maart weer gaan stemmen. Er worden nog veel stembureauleden gezocht in vrijwel alle gemeenten. De meest stembureauleden vallen veelal in de coronarisciogroep waardoor er verwacht wordt dat zij uit voorzorg weg zullen blijven. Tevens zal er nu ook iemand nodig zijn die de kiezers bij de ingang wijst op de coronamaatregelen. Wanneer je helpt als stembureaulid of teller krijg je een dagvergoeding waarvan de hoogte per gemeente verschillend is.

Wat doet een stembureaulid?

De functie van steambureaulid is heel variërend. Per gemeente kan de verdeling van de taken verschillen, maar in alle gevallen krijgt een stembureaulid vooraf een gratis (digitale) training van de gemeente. Maar wat doet een stemburealid nu precies? We vertellen even wat meer over drie verschillende stembureauleden. Allereerst het stembureaulid bij de ingang. Dat is een nieuwe functie vanaf komend jaar wegens de coronamaatregelen. Hij of zij is verantwoordelijk voor het wijzen op de coronamaatregelen. Daarnaast moet deze persoon beoordelen of er voldoende ruimte is in het stemlokaal om een nieuwe kiezer binnen te laten.

Bekijk ook:
Steeds minder winkels in Nederland

Daarnaast hebben we het stembureaulid die aan de tafel zit. Deze personen hebben een cruciale taak, namelijk controleren of alles wel rechtsgeldig is. De identiteit van de kiezer moet gecontroleerd worden aan de hand van een identiteitsdocument. Ook neem je als stembureaulid aan tafel de stempas in ontvangst en controleer je deze op de echtheid. Daarnaast controleer je of het stempasnummer voorkomt in het register van ongeldige stempassen. En die bekende rode potloodjes? Die mag je ook uitdelen!

Als laatst hebben we nog een stemburealid bij de stembus. Deze persoon ziet erop toe dat de kiezer het stembiljet in de bus doet en geeft hulp aan kiezers die daarom vragen. Vanaf volgend jaar zal deze persoon ook moeten zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand bewaart.

Natuurlijk moeten de stemmen ook geteld worden. De mensen die dit doen noemen we geen stembureauleden maar heel simpel gezegd tellers.

Vergoeding medewerker stembureau

Iedereen die zich aanmeld als stembureaulid, teller of voorzitter en opgeroepen wordt zal een vergoeding krijgen. De hoogte van deze vergoeding is echter niet wettelijk vastgelegd. Per gemeente varieert deze vergoeding, en het is ook afhankelijk van jouw werkzaamheden. Gemiddeld levert het tellen ongeveer €40 op, en een dag als stembureaulid €100 tot €150. Dit bedrag is niet belastingvrij, maar wordt meegerekend bij de inkomstenbelasting. In sommige gemeenten ligt dit bedrag veel hoger. Zo krijg je bijvoorbeeld in de gemeente Zaanstad een vergoeding van €322 als je als voorzitter opgeroepen wordt, een vergoeding van €232 als stembureaulid en als teller een vergoeding van €58.

Bekijk ook:
Halen we de 25 graden dit weekend?

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA

Dierentest: Welk huisdier kies jij?