wat doet een stembureaulid
Saved Read later
Deel dit bericht

Stembureauleden gezocht voor aankomende verkiezing

Aankomend jaar mogen we in maart weer gaan stemmen. Er worden nog veel stembureauleden gezocht in vrijwel alle gemeenten. De meest stembureauleden vallen veelal in de coronarisciogroep waardoor er verwacht wordt dat zij uit voorzorg weg zullen blijven. Tevens zal er nu ook iemand nodig zijn die de kiezers bij de ingang wijst op de coronamaatregelen. Wanneer je helpt als stembureaulid of teller krijg je een dagvergoeding waarvan de hoogte per gemeente verschillend is.

Wat doet een stembureaulid?

De functie van steambureaulid is heel variërend. Per gemeente kan de verdeling van de taken verschillen, maar in alle gevallen krijgt een stembureaulid vooraf een gratis (digitale) training van de gemeente. Maar wat doet een stemburealid nu precies? We vertellen even wat meer over drie verschillende stembureauleden. Allereerst het stembureaulid bij de ingang. Dat is een nieuwe functie vanaf komend jaar wegens de coronamaatregelen. Hij of zij is verantwoordelijk voor het wijzen op de coronamaatregelen. Daarnaast moet deze persoon beoordelen of er voldoende ruimte is in het stemlokaal om een nieuwe kiezer binnen te laten.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Daarnaast hebben we het stembureaulid die aan de tafel zit. Deze personen hebben een cruciale taak, namelijk controleren of alles wel rechtsgeldig is. De identiteit van de kiezer moet gecontroleerd worden aan de hand van een identiteitsdocument. Ook neem je als stembureaulid aan tafel de stempas in ontvangst en controleer je deze op de echtheid. Daarnaast controleer je of het stempasnummer voorkomt in het register van ongeldige stempassen. En die bekende rode potloodjes? Die mag je ook uitdelen!

Als laatst hebben we nog een stemburealid bij de stembus. Deze persoon ziet erop toe dat de kiezer het stembiljet in de bus doet en geeft hulp aan kiezers die daarom vragen. Vanaf volgend jaar zal deze persoon ook moeten zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand bewaart.

Natuurlijk moeten de stemmen ook geteld worden. De mensen die dit doen noemen we geen stembureauleden maar heel simpel gezegd tellers.

Vergoeding medewerker stembureau

Iedereen die zich aanmeld als stembureaulid, teller of voorzitter en opgeroepen wordt zal een vergoeding krijgen. De hoogte van deze vergoeding is echter niet wettelijk vastgelegd. Per gemeente varieert deze vergoeding, en het is ook afhankelijk van jouw werkzaamheden. Gemiddeld levert het tellen ongeveer €40 op, en een dag als stembureaulid €100 tot €150. Dit bedrag is niet belastingvrij, maar wordt meegerekend bij de inkomstenbelasting. In sommige gemeenten ligt dit bedrag veel hoger. Zo krijg je bijvoorbeeld in de gemeente Zaanstad een vergoeding van €322 als je als voorzitter opgeroepen wordt, een vergoeding van €232 als stembureaulid en als teller een vergoeding van €58.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.