Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Die boodschap deelde hij vandaag in een brief aan de CDA-leden.

De Jonge stelt dat hij niet genoeg tijd heeft om zowel minister van Volksgezondheid als lijsttrekker van een politieke partij te zijn. Hij wil zich volledig focussen op de strijd tegen het coronavirus, en stopt daarom als lijsttrekker.

De afscheidsbrief van De Jonge

De Jonge stuurde deze afscheidsbrief de wereld in:

Beste CDA-leden,

De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden al mijn tijd en energie. Ook de komende maanden zal dit zo zijn.

Voor de zomer ben ik naar voren gestapt om het lijsttrekkerschap van de partij op me te nemen, omdat ik hou van onze partij en geloof in ons verhaal. Ik heb me altijd gerealiseerd dat de combinatie van het ministerschap en het lijsttrekkerschap zwaar zou zijn. Maar, van hard werken is nog nooit iemand minder geworden.

Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkheden ten volle kan waarmaken. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de corona-crisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.

Dit heeft mij gebracht tot het besluit om het CDA-bestuur mee te delen dat ik niet langer beschikbaar ben voor het lijsttrekkerschap van onze partij. Nederland moet deze crisis te boven komen. Daar zal ik me met alles wat ik in me heb voor blijven inzetten.

Hugo de Jonge

Wie volgt De Jonge op als lijsttrekker van het CDA?

De vraag is nu wie de nieuwe lijsttrekker wordt van het CDA. De verkiezingen zijn over ruim drie maanden, dus de partij moet haast maken met het vinden van een opvolger. Gelukkig heeft het CDA meerdere opties, en de nieuwe lijsttrekker zal waarschijnlijk een van de volgende CDA-prominenten zijn:

  • Pieter Omtzigt. Omtzigt wilde deze zomer al lijsttrekker worden van het CDA en ging de lijsttrekkersstrijd met De Jonge aan. De bekende CDA'er greep echter net naast die positie; hij verloor met slechts een paar honderd stemmen verschil van De Jonge. Omtzigt lijkt daarmee een logische keuze. Al schijnt het CDA-bestuur iets minder fan te zijn van dit idee.
Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

  • Mona Keijzer. Keijzer zou een andere optie zijn voor het lijsttrekkerschap. De staatssecretaris van Economische Zaken deed deze zomer ook mee met de lijsttrekkersverziekingen, maar verloor toen ruim van Omtzigt en De Jonge. De ambities heeft Keijzer in ieder geval, maar de tegenvallende resultaten van de lijsttrekkersverkiezingen werken niet in haar voordeel.

  • Wopke Hoekstra. Of gaat toch Wopke Hoekstra er met de buit vandoor? Toen de lijsttrekkersverkiezingen werden aangekondigd, verwachtten vriend en vijand dat het een strijd zou worden tussen Hoekstra en De Jonge. Hoekstra zag een lijsttrekkersverkiezing echter niet zitten, en liet het lijsttrekkerschap voorlopig aan hem voorbij gaan. Nu De Jonge is opgestapt, ligt de weg voor Hoekstra vrij om zonder al te veel gedoe toch de leider van het CDA te worden. Hoekstra is geliefd binnen en buiten de partij, en maakt daarom goede kans om de nieuwe lijsttrekker te worden. Wij zouden er niet raar van opkijken.
Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

In de zomer gaven bezoekers van Trending.nl de voorkeur aan Pieter Omtzigt als lijsttrekker van het CDA. In een poll konden zij kiezen tussen Omtzigt, De Jonge en Keijzer. Wopke Hoekstra was destijds geen optie, omdat hij niet meedeed met de verkiezingen.

Wie moet volgens jou de nieuwe lijsttrekker van het CDA worden? Heb je een voorkeur voor Omtzigt, Keijzer of Hoekstra? Of moet totaal iemand anders de positie krijgen? Laat het weten in de comments!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.