coca cola dop vast
Saved Read later
Deel dit bericht

Coca-Coladop zal voortaan vast blijven zitten aan de fles

Vanaf deze week zullen de frisdrankflesjes van Coca-Cola een dop hebben die aan het flesje vast zullen blijven zitten. Het zal hierna niet lang meer duren voordat ze dit ook op grotere flessen zullen toepassen en ook andere merken de vastzittende dop zullen gebruiken. Twee van deze andere merken zijn Sprite en Fanta.

“Even wennen”

Hoewel het dopje op dezelfde manier losgedraaid wordt als voorheen, zal het toch “even wennen worden” volgens Jaap Wassink, directeur van Coca-Cola Nederland. “Want we doen het al heel lang anders.” Het verschil zit het hem er wezenlijk in dat wanneer je de fles losgedraaid hebt, de dop nog blijft hangen aan het ringetje dat al aan de fles vastzit.

Dit is een klein verschil, maar mensen moesten ook wennen aan hun vorige kleine verandering, namelijk het vervangen van plastic sixpack-verpakkingen door kartonnen versies. “We hebben dat plastic vervangen door karton en dan viel er in het begin wel eens een blikje uit.”

Wettelijke verplichting

Rond 2024 zal het voor alle bottelaars wettelijk verplicht zijn om de doppen vast te maken aan de fles. Coca-Cola loopt met deze actie dus op de zaken vooruit, en vindt dat dit nu ook al prima gedaan kan worden, in plaats van te wachten tot 2024. “Dan is het verplicht, maar we konden die stap nu al maken, dus doen we het ook”, aldus Wassink.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

De reden dat dit verplicht wordt, is om zwerfaval en plastic soep te reduceren. Coca-Cola stelt dat ze ook wel weten dat dit niet dé oplossing is tegen bovengenoemde problemen, maar volgens Wassink is het “een stap”. Het zal dan ook niet enkel bij hun kleine cola-flesjes blijven, volgens de bottelaars. “Voor het eind van dit jaar heeft de meerderheid van de flessen een dop die bij de fles blijft.” Denk hierbij aan bijvoorbeeld waterflesjes en Fuze Tea.

“Als je het per se wilt, zal je de dop er heus nog wel af krijgen”

Houdt dit dan gelijk in dat iedereen rond blijft lopen met dopjes die vast blijven zitten aan de fles? Het is natuurlijk wel de bedoeling, maar volgens Wassink is het echt nog wel mogelijk om de dopjes eraf te krijgen als je dat graag zou willen.

“Als je enorme kracht gebruikt en het per se wilt, zal je de dop er heus nog wel af krijgen”, aldus de directeur. “Maar bij normaal gebruik gebeurt dat niet.” Het idee is echter dat hoe meer doppen ze binnen krijgen, hoe beter dit zal zijn voor het milieu. De flessen én doppen kunnen zo gezamenlijk ingezameld worden. “Als wij alles terugkrijgen, kunnen we er nieuwe flessen van maken. En het helpt om zwerfafval te reduceren.”

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.