Planetoïde scheert langs de aarde 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Planetoïde scheert langs de aarde

Terwijl wij ons allemaal druk bezighouden met het welzijn van de aarde en haar bewoners als gevolg van het heersende corona-virus, was er eind april, zonder het te weten, ook nog eens een close call toen een planetoïde van 2 kilometer doorsnee langs de aarde scheerde.

1998 OR2 in de buurt

Het stuk ruimterots met de naam 1998 OR2 passeerde op 29 april rond het middaguur de aarde op een afstand van zo’n 6,3 kilometer. Dat lijkt veel, zeker wanneer je beseft dat dit toch zestien maal de afstand tussen de aarde en de maan beslaat, maar voor astronomen wordt dit als ‘in de buurt’ beschouwd. Velen van ons zullen het niet meer meemaken, maar de volgende keer dat de planetoïde weer in de buurt komt zal in 2079 zijn. En dan wordt het echt dichtbij, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer.

Planeet

Geen gevaar

Toch durft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met zekerheid te zeggen dat 1998 OR2 de komende 200 jaar geen gevaar voor de aarde zal opleveren. Desondanks heeft het object wel de kwalificatie van “mogelijk gevaarlijke planetoïde”. Immers, wanneer de baan van het object ook maar een klein beetje verandert, kan dit er uiteindelijk in resulteren dat de planetoïde op ramkoers met de aarde komt te liggen. Hier gaan naar verwachting echter nog duizenden jaren overheen, mocht het zover komen.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Unieke kans

Om een zo groot object als 1998 OR2, dat zoals de naam al doet vermoeden in 1998 is ontdekt, van zo dichtbij te kunnen observeren is tamelijk uniek. De laatste maal dat er een kans was om een dergelijk object van dichtbij te kunnen bestuderen was in 2017, toen de 5 kilometer grote planetoïde Florence voorbij kwam op een afstand van bijna 7 miljoen kilometer.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.