Planetoïde scheert langs de aarde

0 Shares

Terwijl wij ons allemaal druk bezighouden met het welzijn van de aarde en haar bewoners als gevolg van het heersende corona-virus, was er eind april, zonder het te weten, ook nog eens een close call toen een planetoïde van 2 kilometer doorsnee langs de aarde scheerde.

1998 OR2 in de buurt

Het stuk ruimterots met de naam 1998 OR2 passeerde op 29 april rond het middaguur de aarde op een afstand van zo’n 6,3 kilometer. Dat lijkt veel, zeker wanneer je beseft dat dit toch zestien maal de afstand tussen de aarde en de maan beslaat, maar voor astronomen wordt dit als ‘in de buurt’ beschouwd. Velen van ons zullen het niet meer meemaken, maar de volgende keer dat de planetoïde weer in de buurt komt zal in 2079 zijn. En dan wordt het echt dichtbij, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer.

Planeet

Geen gevaar

Toch durft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met zekerheid te zeggen dat 1998 OR2 de komende 200 jaar geen gevaar voor de aarde zal opleveren. Desondanks heeft het object wel de kwalificatie van “mogelijk gevaarlijke planetoïde”. Immers, wanneer de baan van het object ook maar een klein beetje verandert, kan dit er uiteindelijk in resulteren dat de planetoïde op ramkoers met de aarde komt te liggen. Hier gaan naar verwachting echter nog duizenden jaren overheen, mocht het zover komen.

Unieke kans

Om een zo groot object als 1998 OR2, dat zoals de naam al doet vermoeden in 1998 is ontdekt, van zo dichtbij te kunnen observeren is tamelijk uniek. De laatste maal dat er een kans was om een dergelijk object van dichtbij te kunnen bestuderen was in 2017, toen de 5 kilometer grote planetoïde Florence voorbij kwam op een afstand van bijna 7 miljoen kilometer.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

291
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.