Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt? 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Wil je graag dat Mark Rutte na 17 maart aanblijft als minister-president van Nederland? Of zie je liever iemand anders in het torentje? Geef je mening in de onderstaande poll en/of laat in de comments weten wat je hiervan denkt!

Deze maand komt de regeerperiode van het demissionaire kabinet Rutte III tot een eind, maar dat betekent niet gelijk het einde van het minister-presidentschap van Rutte. De VVD'er ambieert namelijk nog een vierde termijn en is voorlopig nog niet klaar met Nederland. Of Nederland nog niet klaar is met Rutte weten we na 17 maart. Als de VVD – met Rutte als lijsttrekker – voor de vierde keer op rij weer de grootste van het land wordt, dan is de kans aannemelijk dat het Torentje in Den Haag in de handen van Rutte blijft.

Al ruim tien jaar lang is Mark Rutte de minister-president van Nederland. In die periode stond hij aan het roer van ons land met zijn drie kabinetten;

 • Rutte I; bestaande uit de VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, in de periode 2010-2012
 • Rutte II; bestaande uit de VVD en PvdA, in de periode 2012-2017
 • Rutte III; bestaande uit de VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de periode 2017-heden.

Komt er een Rutte IV?

Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt? 16

Hoe staat de VVD er voor in de peilingen?

Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD momenteel het beste ervoor staat van alle partijen. De VVD zou nu op 31 zetels kunnen rekenen, twee minder dan de partij nu in de Tweede Kamer heeft. Geen enkele andere politieke partij komt in buurt van dat aantal, en daarmee heeft Rutte een grote kans om na de verkiezingen weer minister-president te worden.

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

De PVV komt momenteel het dichtste in de buurt van de VVD. De partij van Geert Wilders kan momenteel namelijk rekenen op 24 zetels, vier meer dan de partij nu in de kamer heeft. Geert Wilders is daarmee cijfermatig de grootste concurrent van Rutte voor het Torentje, maar in de praktijk ligt dat wat anders. Veel partijen werken liever niet samen met de PVV, en hebben de partij uitgesloten. Een kabinet Wilders I, mocht de PVV de grootste partij van Nederland worden, lijkt hierdoor onwaarschijnlijk.

Is er concurrentie voor Rutte in de coalitie?

Andere concurrentie voor Rutte zou je mogelijkerwijs kunnen verwachten in de huidige coalitiepartners. Twee leiders van de andere coalitiepartijen hebben namelijk aangegeven dat ook zij het minister-presidentschap ambiëren. Zowel Wopke Hoekstra, als Sigrid Kaag zien zichzelf als de geschikte opvolger van Rutte. Maar, dan moeten ze wel meer stemmen binnenhalen dan de VVD'er. En dat is een grote opgave, als we de peilingen mogen geloven.

Waar de VVD er momenteel prima voorstaat, zijn de voortekenen voor de sommige andere coalitiepartijen wat minder gunstig. De partij van Sigrid Kaag scoort momenteel 17 zetels, en lijkt daarmee af te stevenen op een klein verlies. En het CDA staat er niet veel beter voor, en scoort sinds het aantreden van Wopke Hoekstra 18 zetels in de peilingen. Dat zijn weliswaar geen hele slechte resultaten, maar beide partijen scoren wel veel lager dan de VVD. Alleen met een hele verrassende uitslag kunnen ze Rutte van de troon / het Torentje stoten. Of de VVD moet worden buitengesloten tijdens de formatie, maar dat is niet heel waarschijnlijk.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Rutte maakt een goede kans om weer minister-president te worden

Al met al lijkt Mark Rutte momenteel een goede kans te maken om na de verkiezingen weer minister-president van Nederland te worden. De VVD staat er goed voor in de peilingen, en even belangrijk; zijn concurrenten komen niet (echt) in de buurt.

Wat vind jij hiervan? Wil je graag dat Rutte na 17 maart aanblijft als minister-president van Nederland? Of zie je liever iemand anders in het torentje? Geef je mening in de onderstaande polls en laat in de comments weten wie je liever als minister-president ziet, als Rutte niet je voorkeur heeft.

 • Question of

  Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

  • Ja, ik hoop dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president wordt van Nederland
  • Nee, ik hoop dat we een andere minister-president krijgen
 • Question of

  Wie kan het beste minister-president van Nederland worden?

  • Mark Rutte
  • Geert Wilders
  • Wopke Hoekstra
  • Sigrid Kaag
  • Iemand anders (laat het weten in de comments)
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

3 Comments

 1. Mua Reply

  Een leider die zelf nooit zijn fouten toegeeft, spoedwetgeving in enkele uren in wil voeren.
  Geen empathie naar zijn burgers heeft. En het grote Hoax nl. het Corona virus en zijn leugens aan de burgers verteld en angst aanzaait is in mijn ogen een arrogante narcist. Die vind zichzelf ver boven de wet en zijn hard werkende burgers staan…. die notabene zijn salaris betalen en ons de hardwerkende burgers een minimum loon in ons strot duwt, terwijl wij al 12 jaar ons broek riem aan moesten trekken. Waar is ons beloning €20 erbij.

  Rutte heeft een communistisch inslag met een extreem socialistische mening en deze combinatie is zeer gevaarlijk.
  Alles wat Brussel ..het euro parlement …beslist over ons lot …stemt hij in toe.

  Rutte mag nooit worden herkozen en nooit meer in de politiek werkzaam zijn.

 2. Sabine Reply

  het zou toch zot zijn als dit cabinet nog eens het leiderschap overneemt. Wie stemt er nu nog op een partij die alles uitgedroogd heeft wat voor ons van groot belang is? De zorg, onderwijs, toeslagenaffaire, Groningen e nu di zinlozen en alles vernietigenden maatregelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.