Peiling: Komen er straks drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: Komen er straks drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer?

Goed nieuws voor de nieuwe politieke partijen, want in de laatste peiling van Maurice de Hond doen ze zeer goede zaken. Als er nu verkiezingen waren, dan zouden we namelijk drie nieuwe partijen mogen verwachten. Vooral JA21 mag tevreden zijn, de partij zou namelijk meerdere zetels binnenslepen. 

Het was deze week met meerdere rellen vanwege de coronamaatregelen vrij onrustig in Nederland. Maar, de onrust vertaalde zich niet door in de peilingen. In de meest recente peiling van De Hond zijn enkele kleine schommelingen te zien, maar van een trendbreuk is echter geen sprake. Wel valt op dat maar liefst drie nieuwe partijen op zetelwinst staan, en dat is in de geschiedenis niet vaak voorgekomen.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

JA21 wordt de grootste nieuwe partij

Het besluit van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga om de FVD te verlaten en een nieuwe partij op te richten, lijkt vooralsnog een goede keuze te zijn geweest. Hun partij, met de naam JA21, staat er momenteel goed voor in de peilingen. Al weken staat JA21 op een +3 zetelwinst, en daarmee gloort een plek in de Tweede Kamer. JA21 presteert daarmee niet eens zo veel slechter als de FVD momenteel. De partij van Thierry Baudet peilt nu namelijk +2 zetelwinst, en zou daarmee 4 zetels in totaal halen.

Peiling: Komen er straks drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer? 16

Lukt het Sylvana Simons in 2021 wel om in de Tweede Kamer te komen?

BIJ1 lijsttrekker Sylvana Simons probeert dit jaar wederom in de Tweede Kamer te komen. In 2017 deed ze eerder al een poging met haar partij Artikel 1, maar destijds haalde ze net niet genoeg stemmen. Nu lijkt de prognose voor Simons iets positiever uit te pakken, want sinds kort zou ze volgens de laatste peilingen op één zetel kunnen rekenen voor haar partij. Dat is natuurlijk een kleine marge, maar er is zeker perspectief.

Bekijk ook:
Peiling: D66, Groenlinks, SP en 50Plus flink in de min

Komt de partij Volt in de Tweede Kamer

In de meest recente peiling van Maurice de Hond kan de partij Volt ook rekenen op één zetel in de Tweede Kamer. In eerdere peilingen stond Volt niet tussen de winnaars, maar daar kwam dit weekend dus verandering in. De tijd zal het leren of dit slechts een kleine uitschieter was, of dat Volt weldegelijk kans maakt om een van de nieuwe gezichten van de Kamer te worden.

Maakt CodeOranje nog kans?

Momenteel staan er dus drie nieuwe partijen op zetelwinst in de Tweede Kamer. Dat zijn JA21, BIJ1 en Volt, maar ook CodeOranje mag stilletjes hopen. De partij mag nu dan niet op zetelwinst staan, toch peilt de nieuwe partij in de buurt van 1 zetel. De komende weken is het dus erop of eronder voor CodeOranje, en misschien kunnen ze de stijgende lijn nog op tijd te pakken krijgen.

Peiling: de huidige stand

De VVD, onder leiding van minister-president Mark Rutte, zou nu de grootste partij van het land worden met 35 zetels (+2 winst). Op gepaste afstand volgen de PVV van Geert Wilders met 24 zetels (+4 winst) en het CDA met 19 zetels (+0).

In de middenmoot staan D66 met 11 zetels (-8 verlies), de PvdA met 12 zetels (+3 winst), de SP met 10 zetels (-4 verlies), GroenLinks met 9 zetels (-5 verlies), de PvdD met 7 zetels (+2 winst) en de ChristenUnie met 7 zetels (+2 winst). Daarachter komen FVD met 4 zetels (+2 winst), de SGP met 3 zetels (+0), DENK met 3 zetels (+0) en 50Plus met 1 zetel (-3 verlies).

Er zouden nu drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer komen. JA21 heeft nu zicht op 3 zetels en BIJ1 en Volt mogen allebei hopen op elk 1 zetel. Ook CodeOranje mag nog hopen op een plekje in de Tweede Kamer. De partij komt nu weliswaar in de buurt van 1 zetel, maar heeft nog net niet genoeg kiezers overtuigd.

Bekijk ook:
Peiling: VVD blijft populair na val kabinet

De verkiezingen zijn over minder dan 50 dagen. Weet je al wat jij gaat stemmen op 17 maart? Laat het weten in de comments, als je het wil delen!

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.