Peiling: Flinke winst voor kleine en nieuwe partijen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: Flinke winst voor kleine en nieuwe partijen

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zouden de kleine en nieuwe partijen de grote winnaars worden. Dat komt naar voren uit de meest recente peiling van Maurice de Hond.

Bij Tweede Kamerverkiezingen letten we vaak op de winst en verlies van grote partijen, maar nu zouden de kleine en nieuwe partijen wel eens de spotlight kunnen stelen. Volgens de meest recente peiling staan maar liefst vier kleine partijen (PvdA, ChristenUnie, PvdD en FVD) op winst. Tevens zou de Tweede Kamer worden uitgebreid met vier nieuwe partijen (JA21, Volt, BIJ1 en Code Oranje). Samen zouden deze partijen maar liefst 17 zetels winnen.

De grotere partijen staan er juist slechter voor in de recente peiling. De VVD, het CDA, GroenLinks en de SP zouden samen maar liefst 18 zetels verliezen. Slechts een grote partij staat op winst, en dat is de PVV van Geert Wilders.

Als de peilingen de uitslag van 17 maart redelijk goed voorspellen, dan zouden de kleine en nieuwe partijen wel eens de echte winnaars kunnen worden van de Tweede Kamerverkiezingen.

Bekijk ook:
Peiling: VVD lijkt onverslaanbaar

Peiling: de huidige stand

De VVD is nog altijd de koploper in de peilingen. Dat is goed nieuws voor Mark Rutte, maar er is wel een kanttekening. Sinds kort begint het geschatte zetelaantal van de VVD lichtjes te dalen. Een paar weken geleden stond de VVD nog op een kleine winst, maar vandaag zou de partij een zetel verliezen. In totaal zou de VVD nu 33 zetels binnenslepen.

De VVD heeft dus een dalende trend te pakken, maar de partij van Rutte hoeft zich nog niet echt zorgen te maken. De nummer twee in de peilingen staat namelijk op een aanzienlijke achterstand. De PVV zou nu namelijk de tweede partij van Nederland worden. De partij van Wilders staat al weken stabiel rond de 24 zetels (+4 winst).

Het CDA lijkt deze week af te haken in de strijd om de eerste of tweede partij van Nederland te worden. De partij van Wopke Hoekstra verliest twee zetels in verhouding met vorige week. Het CDA staat nu op 17 zetels (-2 verlies).

Bekijk ook:
Hoe groot is de kans op een rechts kabinet?

Verlies op links

Twee zetels in de min staan is nooit leuk, maar bij D66 gaat het er nog slechter aan toe. De partij van Sigrid Kaag staat namelijk op een verlies van 5 zetels. Er is echter een “silver lining”, want D66 scoort één zetel meer dan vorige week. Is dit de start van een kleine opmars? D66 haalt nu volgens de peiling 14 zetels (-5 verlies).

Andere middelgrote linkse partijen staan er niet veel beter voor. Zowel GroenLinks als de SP zouden nu 9 zetels halen volgens de peilingen. En dat zijn er vijf minder dan ze nu hebben. De PvdA scoort beter op links. De partij van Ploumen zou nu 12 zetels halen (+3 winst).

Winst voor kleine en nieuwe partijen

Veel grote partijen staan dus op verlies, en dat is grotendeels te danken aan de winst van de kleine partijen. De ChristenUnie en de PvdA zouden allebei twee zetels winnen en daardoor uitkomen op 9 zetels totaal. FVD staat op drie zetels winst, en kan nu rekenen op 5 zetels. De SGP staat stabiel op drie zetels (geen verschil). Minder goed nieuws is er voor de partijen DENK en 50Plus. DENK scoort nu 2 zetels (-1 verlies). En ook 50Plus zou slechts 2 zetels halen (-2 verlies).

De Tweede Kamer zou nu ook vier nieuwe partijen verwelkomen. JA21 staat al maanden stabiel op 3 zetels. Daarnaast kan Volt voor het eerst rekenen op maar liefst 2 zetels. En zouden BIJ1 en Code Oranje allebei 1 zetel binnenslepen.

Bekijk hieronder het totale overzicht van de meest recente peiling van Maurice de Hond:

Wat ga jij stemmen?

Over anderhalve week is het zover: dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Je hebt nog even om te beslissen op welke partij je gaat stemmen, maar misschien staat je besluit al vast. In deze poll kan je delen op welke partij je gaat stemmen. Én, als een partij nul procent kans heeft op jouw stem, dan kan je dat laten weten in deze poll.

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden op 15, 16 en 17 maart. De (voorlopige) uitslag kan je in de avond/nacht van 17 maart verwachten.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.