Peiling: CDA verliest veel kiezers, nieuwe partijen BBB en Volt steeds populairder 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: CDA verliest veel kiezers, nieuwe partijen BBB en Volt steeds populairder

De verkiezingen zijn nog niet zo lang geleden geweest, maar nu zijn er al flinke verschuivingen te zien in de stemvoorkeuren van de Nederlandse bevolking. Uit de recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat vooral de CDA de grote verliezer is van de afgelopen periode. De nieuwe partijen BBB en Volt lijken daarentegen steeds meer kiezers aan te trekken. 

CDA verliest kiezers

Het CDA was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart al een van de verliezers, maar de gifbeker lijkt voorlopig nog niet leeg te zijn. Na het vertrek van icoon Pieter Omtzigt lijken nu ook veel kiezers het CDA te verlaten. In 2017 had de partij van Wopke Hoekstra nog 20 zetels in de kamer, maar in 2021 daalde dat aantal al naar 15. Op dit moment staat het CDA er nog slechter voor, want volgens de nieuwe peiling van De Hond zou de partij nu nog maar 6 zetels overhouden.

Bekijk ook:
Poll: Moet Pieter Omtzigt een eigen politieke partij beginnen?

BBB en Volt populairder bij de kiezers

De grote politieke winnaar van de afgelopen tijd is de BoerBurgerBeweging. Lijsttrekker Caroline van der Plas heeft een goede indruk gemaakt en dat vertaalt zich door naar de peilingen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen haalde BBB een zetel, maar nu zou de partij op 6 zetels in totaal kunnen rekenen. BBB scoort daarmee net zo goed als het CDA. Dat moet pijn doen bij de christendemocraten.

Volt scoort op dit moment ook goed in de peilingen. De partij van Laurens Dassen kwam met 3 zetels in de kamer en staat in de meest recente peiling ook op 6 zetels in totaal.

Peiling Tweede Kamer 25-08-2021

Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD wederom de grootste partij zou worden als er nu nieuwe verkiezingen worden gehouden. De partij van Mark Rutte staat nu op 35 zetels (+1 winst) in de laatste peiling. D66 peilt iets lager dan de huidige zetelstand en zou nu op 22 zetels (-2 verlies) uitkomen. De partij van Sigrid Kaag blijft daarmee de op een na grootste partij van Nederland. De PVV volgt – zonder verandering – met 17 zetels op gepaste afstand.

De andere politieke partijen komen niet echt in de buurt van de VVD, D66 en de PVV. Ver daarachter staat de PvdA met slechts 10 zetels (+1 winst). Daarachter volgen de SP met 9 (geen verschil) zetels, de PvdD met 8 zetels (+2 winst) en GroenLinks met 7 zetels (-1 verlies). Daarachter komt de grote verliezer het CDA met slechts 6 zetels (-9 verlies).

De kleine en nieuwe partijen weten vooralsnog meer kiezers aan zich te binden, ten minste in de peiling. De ChristenUnie noteert een klein positief resultaat met 6 zetels (+1 winst) in de peiling. Volt komt daarachter met ook 6 zetels (+3 winst). En ook de BBB kan op 6 zetels (+5 winst) rekenen. Ook JA21 kan een plus noteren. De partij van Joost Eerdmans staat nu op 5 zetels (+2 winst) in de peiling.

Forum voor Democratie ziet weer kiezers weglopen. Dat komt ongetwijfeld nadat meerdere Kamerleden onlangs zijn opgestapt. De partij van Baudet peilt nu op 5 zetels (-3 totaal). Achter FVD staan vervolgens de SGP en DENK met 3 zetels, net zoals hun huidige zetelstand. Daarna volgt BIJ1 met 1 zetels (geen verschil). BvNL – de nieuwe partij van Wybren van Haga – peilt nu op 1 zetel. 50Plus zou op dit moment geen zetel in de Tweede Kamer halen.

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.