Poll: Moet Pieter Omtzigt een eigen politieke partij beginnen? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moet Pieter Omtzigt een eigen politieke partij beginnen?

Pieter Omtzigt verlaat het CDA en gaat verder als zelfstandig Kamerlid. Moet Omtzigt verder doorpakken en straks ook een nieuwe partij beginnen? Wat vind jij? Stem in de onderstaande poll of laat je mening horen door een reactie achter te laten!

De bom in het CDA is vandaag officieel gebarsten. Nadat er op donderdag een zeer kritische memo van Pieter Omtzigt uitlekte, was een breuk tussen de politicus en zijn oude partij niet meer te vermijden. Via Twitter legt Omtzigt uit hoe hij tot zijn besluit is gekomen en dat hij de intentie heeft om terug te keren:

Omtzigt verlaat dus het CDA, maar hij is nog niet klaar met de politiek in Den Haag. Hij zit nu nog met een burn-out thuis, maar zodra hij volledig hersteld is wil hij weer plaats nemen in de Tweede Kamer. Hij zal dan als onafhankelijk Kamerlid gaan functioneren, maar dat kan goed de start zijn van een nieuwe politieke partij.

Omtzigt populair in de peilingen

Een nieuwe politieke partij beginnen is een flinke opgave, en vaak loopt het uit op een mislukking. Toch zijn de vooruitzichten van Omtzigt een stuk rooskleuriger, mocht hij ambities hebben voor een nieuwe partij. Uit een oude peiling van Maurice de Hond bleek namelijk dat Omtzigt razend populair is onder de kiezers.

Ongeveer twee maanden geleden vroeg de Hond aan zijn panel hoe kiezers zouden stemmen als Omtzigt mee zou doen met een eigen partij. Volgens de peiling zou Lijst Omtzigt destijds op 27 zetels kunnen rekenen. Zo'n monsterzege lijkt in de praktijk niet waarschijnlijk, maar het illustreert de enorme populariteit van de oud-CDA'er. Opvallend genoeg zou Omtzigt minder stemmen krijgen als lijsttrekker van het CDA, want in die situatie zou hij slechts op 20 zetels kunnen rekenen. Mocht Omtzigt dus een eigen partij beginnen, dan zou dat best wel eens een groot succes kunnen worden.

De oud CDA'er was ook niet onpopulair binnen het CDA. Hoewel duidelijk niet iedereen fan van hem was, wist hij tijdens de lijsttrekkersverkiezingen van vorig jaar bijna 50 procent van de stemmen te behalen. Dat was net niet genoeg voor de winst, maar ook dat onderstreept maar weer de populariteit van Omtzigt.

Gevolgen voor de formatie

Het vertrek van Omtzigt bij het CDA heeft ook gevolgen voor de formatie. Het formeren gaat al weken op een slakkengangetje en de puzzel is na vandaag weer een stukje moeilijker geworden. Het CDA verliest namelijk een zetel en daardoor is het aantal mogelijke coalities afgenomen. De VVD, D66 en het CDA houden nu samen nog maar 72 zetels over. Een samenwerking met Volt of JA21 is hierdoor vrijwel onmogelijk geworden, doordat beide partijen slechts over drie zetels beschikken. Zonder de zetel van Omtzigt hebben ze dus net geen meerderheid meer. Zo zie je maar weer; elke stem en zetel telt!

Het vertrek van Omtzigt kan ook positieve gevolgen hebben. Nu hoeft Wopke Hoekstra geen rekening meer te houden met de bezwaren van Omtzigt voor een nieuwe coalitie met Mark Rutte. Omtzigt was namelijk geen voorstander van een nieuw kabinet met Rutte aan het hoofd.

Nieuwe partij voor Omtzigt?

Moet Pieter Omtzigt nu ook een politieke partij beginnen? En zou jij overwegen om bij volgende verkiezingen op die partij te stemmen? Deel je mening in de onderstaande poll of laat hieronder een reactie achter. Wij zijn benieuwd naar de resultaten!

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

 • Question of

  Stelling: Pieter Omtzigt moet een politieke partij beginnen

  • Eens
  • Oneens
  • Weet ik niet / geen mening
 • Question of

  Stelling: Een nieuwe partij van Omtzigt maakt kans op mijn stem

  • Eens
  • Oneens
  • Weet ik niet / geen mening
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

 1. Anoniem Reply

  Het is in Den Haag 1 stinkende klere bende
  Ze weten het allemaal beter en zijn echt compleet doorgeslagen.
  Die toeslagen affaire is echt niet een fout bij de belastingdienst maar degene welke de regels op stelt
  Bizar is ook de oude wet Hillen zoek maar op! Er wordt een wetsvoorstel aangenomen en 10 jaar later wordt het weer veranderd
  Vieze diesels werden jaren geleden goedgekeurd om op de openbare weg te rijden nu mag je er de stad er niet mee in
  Pensioen van 65 naar 67 een hoop zelfstandigen zijn maar verzekerd tot 65 en moeten zelf gat opvullen tot 67
  Elke keer weer tijdens het spel want zo zie ik het worden de regels aangepast.
  Zorg nu eens voor gelijke monniken gelijke kappen iedereen zoveel mogelijk het zelfde behandelen met zo min mogelijk uitzonderingen
  Zorg dat binnen Europa alles hetzelfde belast wordt zorgt voor een hoop schonere auto’s
  En dat 1 iemand zich verrijkt met 9 miljoen is inderdaad erg maar zoek ook even uit waar die 5,1 miljard aan gespendeerd is! Want dat heb ik liever boven water!
  Dus burgers let op je wordt genaaid waar je bij staat!
  En deze jongen wordt omdat hij een iets te ver buiten de burelen komt geschoffeerd door D’66 VVD en zijn eigen partij.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.