wachtgeld tweede kamer
Saved Read later
Deel dit bericht

Opgestapte Tweede Kamerleden incasseren ruim 400.000 euro afgelopen twee jaar

Wanneer wij, de simpele burger, een uitkering aanvragen komt dit vaak uit op een bedrag tussen de 1000 en 3000 euro per maand. Als een kamerlid opstaat blijkt dit bedrag flink hoger. In de afgelopen twee jaar hebben opgestapte kamerleden ruim 400.000 euro aan wachtgeld geïncasseerd. Ook kamerleden die vrijwillig vertrekken hebben recht op een uitkering.

Pechtold

In oktober 2018 is Alexander Pechtold opgestapt als fractievoorzitter van D66. Hij heeft twaalf jaar meegedaan aan de politiek. Afgelopen november kon hij aan de slag als directeur bij het CBR. In de tijd dat hij geen werk heeft gehad – ruim een jaar – ontving hij wachtgeld. Naar schatting zou het gaan om ongeveer 90.000 euro.

Hoe werkt het wachtgeld?

In 2018 en 2019 is er ruim 400.000 euro aan wachtgeld uitgekeerd. Kamerleden die minstens drie maanden gewerkt hebben, hebben recht op minimaal twee jaar wachtgeld. Gemiddeld verdient een kamerlid 115.000 euro bruto per jaar. De uitkering die zij kunnen aanvragen is in het eerste jaar 80% van het oude salaris, en in het tweede jaar en derde jaar 70% van het salaris. De uitkering loopt maximaal drie jaar en twee maanden. De ex-politici zijn wel verplicht om zich na drie maanden in te schrijven bij een re-integratiebureau. Als zij gelijk een nieuwe baan hebben, waarbij het salaris gelijk staat aan het vorige salaris of hoger, dan krijgt hij of zij niets uitgekeerd. Politici kunnen er ook voor kiezen om af te zien van de uitkering.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.