Nadat tijdens de boerenprotesten van 1 en 16 oktober het Malieveld adequaat is omgeploegd komt op 30 oktober aanstaande ook de Bouwsector naar Den Haag. Of het een grote verbouwing gaat worden of alleen een demonstratie is op dit moment nog niet duidelijk. Er is vooralsnog niets bekendgemaakt over hoe de acties eruit komen te zien, maar vast staat wel dat bouwend Nederland massaal naar Den Haag komt om te demonstreren tegen het stikstofbeleid en de nieuwe norm voor de giftige stoffengroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen, stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen en door de mens zijn gemaakt).
Giftige stoffen
Omdat het niet duidelijk is hoe schadelijk deze stoffen zijn komen er steeds meer werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw tot stilstand omdat eerst moet worden onderzocht of er compensaties noodzakelijk zijn en zo ja, hoeveel die compensatie bedraagt. Woordvoerder Klaas Kooier van de Stichting Grond in Verzet geeft aan dat er door de steeds strengere regels ook steeds minder werk voor de bouwsector overblijft. Dit veroorzaakt vanzelfsprekend onrust bij de mensen die in de bouw werkzaam zijn. Op dit moment hebben al meer dan 1300 mensen op de speciaal hiervoor opgezette Facebook site aangegeven dat zij 30 oktober in Den Haag aanwezig zullen zijn.
Vooralsnog is de bouwsector in afwachting van resultaten van het RIVM onderzoek naar PFAS. Deze resultaten worden medio 2020 verwacht. Gezien de ervaringen die het RIVM recent heeft opgedaan met de boeren, wanneer het gaat om de onderbouwing van hun onderzoeksresultaten, kan het daarom nog een heftig jaar worden in Bilthoven. Minister Van Veldhoven heeft in ieder geval toegezegd tot die tijd de norm niet aan te passen om zo geen onnodige vertraging in projecten te veroorzaken.
Wat is PFAS?
PFAS is in de jaren 50 ontdekt en werd voor allerhande producten gebruikt. Zo kwam het bijvoorbeeld terecht in anti-aanbaklagen, kleding of zelfs cosmetica. Een bijzonder kenmerk is dat PFAS waterafstotend, vuilafstotend en brandwerend is.
Pas ergens rond 2000 werd onderzocht hoe schadelijk dit soort ‘eeuwige stoffen’ zijn. Het blijkt dat overal in de natuur sporen van deze stoffen zijn terug te vinden in de bodem. Dit als gevolg van uitstoot door fabrieken en door de vele producten waarin PFAS is verwerkt.
Plaats een reactie