Oeganda kondigt nieuwe wet aan voor doodstraf tegen homo’s 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Oeganda kondigt nieuwe wet aan voor doodstraf tegen homo’s

In Oeganda ziet het niet zo rooskleurig uit voor de homo gemeenschap. De overheid is namelijk van plan om een wet in te voeren die bestempeld kan worden als “zeer extreem”. De wet moet ervoor zorgen dat homo’s flink gestraft worden om hun seksuele geaardheid.

Toename geweld tegen LGBT-gemeenschap

Maatschappelijke groeperingen in dat land hebben aangegeven dat zij vrezen voor een toename van geweld tegen de LGBT-gemeenschap. De, die in de volksmond “kill the Gays” genoemde omstreden wet, is volgens diverse mediahuizen al in kannen en kruiken om ter stemming gebracht te worden in het parlement van Oeganda. Door de regering wordt de wet omschreven als een poging om onnatuurlijke seks tegen te gaan in het Oost-Afrikaans land.

De minister van Ethiek en Integriteit Simon Lokodo ging nog een stapje verder door te stellen dat Homoseksualiteit niet natuurlijk is voor Oegandezen en gaf verder aan dat homo’s een begin hebben gemaakt, op voornamelijk basisscholen, met een grootschalige werving om jongeren te overtuigen “uit de kast te komen”. Simon Lokodo zou erbij hebben gezegd dat die groep bezig was met leugens te verspreiden zoals dat homoseksualiteit normaal is en dat men als homo geboren wordt.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Homoseksualiteit strafbaar in Oeganda

Momenteel is homoseksualiteit al strafbaar in Oeganda, maar degenen die het openlijk promoten of enige erge vorm vertoont kunnen met de nieuwe wet de doodstraf krijgen. De wet werd al eerder ter stemming gebracht, maar sneuvelde in het parlement omdat er geen twee derde meerderheid aanwezig was, maar de zaken staan nu totaal anders en de kans dat de wet wordt aangenomen is vrij groot. Volgens een spokesman van een LGBT-organisatie in Oeganda is de homohaat door de wet drastisch toegenomen , dit fenomeen was ook vijf jaar geleden duidelijk te merken.

In Oeganda zijn dit jaar al 3 moordgevallen genoteerd waarbij er sprake was van homohaat en een ander geval betreft een transgender, die eveneens vermoord is. Verschillende landen hadden aan Oeganda financiële steun stop gezet door de omstreden wet.  Een vertegenwoordiger van de Oegandese regering reageerde door te stellen dat de wet normaal wordt ingevoerd wordt of er nou financiële steun wordt stopgezet of niet.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Wereldwijd zijn er nog steeds kwetsbare groepen zoals homo’s die in angst leven en niet openlijk durven uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Aan de andere kant zijn er ook grote stappen gemaakt om de rechten van de groep van de gemeenschap beter te waarborgen. Ondanks wereldwijde inspanningen van belangenorganisaties kunnen culturele barrières een probleem vormen de veiligheid en vrijheid van de LGBT te waarborgen.

Kans op homohaat neemt toe

Onwetendheid over deze groep leidt in de meeste gevallen tot het vormen van een verkeerd beeld wat de kans op homohaat alleen maar groter maakt. Als de President van Oeganda zijn handtekening onder het buitengewone Antihomowet zet, zal dit zonder meer de internationale aandacht trekken van belangengroepen. Deze ontwikkeling is op zijn zachts gezegd als heel erg jammer te typeren, omdat de vrijheid en veiligheid van elke burger in een land ongeacht  ras, religie of seksuele geaardheid gewaarborgd moet worden. Verschil van meningen mag er zijn, maar het kostbare dat een mens bezit, namelijk het leven, mag niet zomaar afgenomen worden!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.