Google luistert medewerkers af 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Google luistert medewerkers af

Er is recent een bericht in de media verschenen waarin staat dat medewerkers van google het bedrijf beschuldigen van afluisterpraktijken. Persbureau Bloomberg meldt dat op alle computers van werknemers een chrome-extensie is geïnstalleerd.

Met dit programma wordt de leiding van het bedrijf op de hoogte gesteld als een medewerker een agenda-onderwerp maakt waarin meer dan honderd mensen zijn uitgenodigd. Er zou na de ontdekking een hoop onrust zijn ontstaan onder medewerkers van deze webgigant. Dit is niet de eerste keer dat er grote onvrede ontstaat onder werknemers in het bedrijf.

Project dragonfly

Censuur is een dingetje tegenwoordig. Wat is nu wel, of juist niet gepast om te vinden als je een bepaalde zoekterm invult? Dat vonden ze bij Google ook na kritiek van de Chinese overheid. Dus startte het bedrijf ‘Project dragonfly’. Dit project zou een gecensureerde versie van de zoekmachine voor China moeten bewerkstelligen, wat intern voor veel onrust onder het personeel zorgde. Dit alles gebeurde in een periode waarop talloze werknemers wereldwijd hun ontslag op het bureau van de baas neerlegden nadat meldingen van seksueel wangedrag niet of nauwelijks werden behandeld. Ook ‘Project Maven’, een poging om technologie te ontwikkelen voor drones voor het Amerikaanse leger kwam niet van de grond nadat medewerkers zich massaal tegen het project hadden gekeerd.

Bekijk ook:
De 5 beste babyfoons met camera van dit moment

Spionage

Google wordt wel vaker beschuldigt van spionage, maar meestal gebeurt dat door bedrijven of overheden. Ook de gewone burger krijgt steeds meer kritiek op het feit dat google veel vaker gebruikt maakt van persoonsgegevens. Dat eigen medewerkers het bedrijf nu beschuldigen van het creëren van verdeeldheid en zelfs machtsmisbruik is er nog nooit voorgekomen. Google wilt bijvoorbeeld niet meer dat medewerkers over gevoelige onderwerpen praten, zoals over religie of politiek. Maar waar ligt de grens? Als het bedrijf haar personeel steeds meer monddood maakt en zelfs dictatoriale trekken begint te vertonen dan is het hek van de dam. Google zal haar medewerkers serieus moeten nemen als er een opstand dreigt, want voor een bedrijf van dit kaliber is het rampzalig als er een staking wordt georganiseerd.

Zelf zegt het bedrijf dat de chrome-extensie niets meer is dan een ‘verkeersdrempel’ om spam tegen te gaan. De verdeeldheid op de werkvloer is groot, de meeste werknemers zijn kritisch over deze extensie en zien het als een zweep waarmee medewerkers onder de duim worden gehouden. Kortom, dit is de zoveelste beslissing van google waar haar eigen werknemers moeite mee hebben, en het zal vast niet de laatste zijn.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.