Nieuw kalifaat in West-Afrika
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuw kalifaat in West-Afrika in opkomst

Mali is een arm land in West-Afrika. Er wonen ongeveer 18 miljoen mensen waarvan 80% moslim is. Mali komt af en toe in het nieuws als er aanslagen zijn gepleegd of aanvallen op de Franse troepen hebben plaatsgevonden, waarvan er 4.000 zijn gelegerd in het gebied.

De naam van Hamadoun Koufa als geestelijk leider van de jihadistische milities Katiba Macina is nog niet echt bekend in het westen, maar sommige experts in de regio denken dat hij in Mali een nieuw kalifaat zal stichten en het daarbij niet zal laten.

Van populair zanger naar de leider van motorbendes

Tot en met 2010 was Koufa een populair zanger van romantische liedjes in Mali. Vanaf 2010 gebruikte hij zijn bekendheid om via de radio te protesteren tegen een aantal praktijken in het land. De islamitische geestelijkheid gebruikte bedelkinderen om geld te verzamelen. Ook werd een forse belasting gevraagd van de boeren in het land die extreem arm zijn. Zijn protesten werden niet in dank afgenomen en sinds 2015 is hij ondergedoken en is hij de geestelijk leider geworden van de Katiba Macina. De jihadistische groep voert haar aanvallen meestal uit op motoren en is inmiddels zeer gevreesd.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Zinloze vredesmissies

De regering van Mali is corrupt en in het grootste gedeelte van het land machteloos. Het leger heeft ook verschillende prioriteiten die niet altijd overeenkomen met die van de overheid. Daarbij zijn er grote verschillen tussen de diverse stammen in het land. Het is dan ook logisch dat het al decennialang onrustig is in het land.

Frankrijk (als voormalig koloniaal heerser) heeft al vele jaren een militair vredeskorps in het land. Ook Nederland had tijdelijk 200 militairen naar het land gezonden. De missie was geen succes omdat het land te groot is om te controleren met een beperkte hoeveelheid troepen. De laatste jaren worden ook de Franse troepen steeds vaker aangevallen door de Katiba Macina.

De overwinning lijkt in zicht

In het grootste deel van Mali is er nu sprake van de aanwezigheid van de jihadistische terreurgroepen. In het gebied dat door de Katiba Macina wordt beheerst, is de belasting voor boeren met 90% verminderd en wordt geen gebruik meer gemaakt van bedelkinderen. De beweging kan om die reden op steun rekenen van een groot deel van de bevolking. Het Malinese leger en de Franse troepen staan om die reden vaak machteloos omdat ze niet worden vertrouwd door de lokale bevolking.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Kalifaat West-Afrika

Op weg naar een kalifaat

Behalve de Katiba Macina zijn er ook nog andere terreurbewegingen actief in het land. Kenners verwachten dat Mali in delen uiteen zal vallen en dat Koufa de baas zal worden in het grootste gedeelte van het land. En hoewel de voormalig zanger al 5 jaar ondergedoken zit, heeft hij duidelijk gemaakt dat hij van Mali een kalifaat wil maken waar de sharia zal gaan gelden.

Het lijkt misschien ver weg en wellicht dat veel Europeanen zich niet druk maken om een kalifaat in een arm woestijngebied in Afrika. De realiteit is echter dat een dergelijk extremistisch gebied ook in Europa voor extra terreur zal zorgen. Het zal ook andere delen van de regio onder haar invloed willen brengen. Helaas geen positief nieuws uit dat deel van de wereld.

Bekijk ook: 

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.