Nederlanders zijn het langste volk ter wereld 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld

Wij Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen ter wereld. Gemiddeld is een Nederlandse man 182,5 centimeter lang en een Nederlandse vrouw meet gemiddeld 169 centimeter. De Nederlandse bevolking lijkt wel wat kleiner te worden. Zo zijn de mannen en vrouwen uit 2001 aanzienlijk kleiner dan de generatie uit 1980. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek

Volgens het CBS werden mannen die zijn geboren in 1930 gemiddeld 175,6 cm lang. Mannen geboren in 1980 waren gemiddeld veel langer en bereikten een lengte van 183,9 cm. In een halve eeuw zijn de Nederlandse mannen dus ruim 8 centimeter langer geworden. De Nederlandse vrouwen groeiden in dat tijdbestek ook flink. Vrouwen die geboren zijn in 1930 werden gemiddeld 165,4 centimeter lang, maar de vrouwen uit 1980 bereikten inmiddels al gemiddeld de lengte van 170,7 centimeter. In 50 jaar tijd zijn vrouwen dus ruim 5 centimeter langer geworden.

Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

De Nederlandse bevolking is na 1980 niet veel groter geworden. Sterker nog, de groei is eruit en sindsdien zijn we langzamerhand een beetje kleiner geworden. Nederlandse mannen die geboren zijn in 2001 zijn volgens het CBS onderzoek nu zo'n 182,9 centimeter lang. De mannen geboren in 2001 zijn daarmee gemiddeld 1 cm kleiner dan de generatie uit 1980. Dat zelfde beeld zie je ook terug bij de Nederlandse vrouw. Nederlandse vrouwen die geboren zijn in 2001 zijn volgens het onderzoek nu zo'n 169,3 centimeter lang en dat is gemiddeld 1,4 centimeter kleiner dan de generatie uit 1980.

Hoewel we als bevolking gemiddeld ietsje kleiner zijn geworden, zijn we nog wel het langste volk ter wereld. Dat komt waarschijnlijk ook door het feit dat de bevolking van veel andere landen gemiddeld iets kleiner is geworden.

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld 16

Waar wonen de langste Nederlanders?

Als land zijn we – qua oppervlakte – niet zo groot, toch zijn er grote verschillen tussen de gemiddelde lengtes van de bewoners van de verschillende Nederlandse provincies. Zo zijn Nederlanders die in het noorden wonen gemiddeld flink wat langer, dan hun landgenoten uit het zuiden van het land.

De langste Nederlanders vind je in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. De kleinste Nederlanders vind je dan weer in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Het CBS stelt dat het verschil tussen een jonge Fries en een jonge Limburger bijvoorbeeld al decennia zo'n 3 centimeter is.

Bekijk ook:
Top 10 grootste steden van Nederland

Welke landen hebben ook een lange bevolking?

Nederland is lang niet het enige land met een lange bevolking. Zo hebben veel landen uit Europa, en zeker het noorden van ons continent, gemiddeld lange inwoners. De gemiddeld langste volken ter wereld vind je – naast in Nederland – ook in Montenegro, Letland, Estland, Denemarken, Tsjechië, Servië, België, Slowakije, Bosnië-Herzegovina en IJsland.

Welke landen hebben een kleine bevolking?

In andere landen is de gemiddelde lengte van de bevolking een stuk kleiner. Zo zijn vooral mensen uit Aziatisch gemiddeld ietsje kleiner dan de rest van wereld. Zo heeft Oost-Timor gemiddeld de kleinste bevolking ter wereld. De mannen zijn daar gemiddeld iets kleiner dan 160 centimeter. En de vrouwen zijn daar gemiddeld ietsje groter dan 151 centimeter. Andere landen met een kleine bevolking zijn Laos, Madagaskar, Guatemala en de Filipijnen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.