Mona Keijzer van het CDA, Dona Quichotte van de Lage Landen
Saved Read later
Deel dit bericht

Mona Keijzer van het CDA, Dona Quichotte van de Lage Landen?

. Soms komen de conflicten in een coalitieregering wel naar buiten. Maar meestal gebeurt dat pas als een van de bewindslieden is opgestapt en dan een boekje open doet over hoe het eraan toegaat in het overleg. Maar Mona Keijzer werd ontslagen en dat paardenmiddel is in de moderne politiek eigenlijk uniek.

Het zegt wel een en ander over het feit dat de staatssecretaris niet goed lag  in het kabinet anders zou Rutte deze stap wellicht niet zo snel hebben durven zetten. Maar waar ging het nu eigenlijk over, wie is Mona Keijzer en wat zijn de gevolgen van deze stap?

De coronapas en de gevolgen daarvan

Sinds 25 september leven we in een maatschappij waar plotseling een nieuw fenomeen is opgedoken. Wil je naar de dierentuin, bioscoop of een restaurant dan moet je eerst je coronapas laten zien. Op een terras hoeft dat nog niet, maar als je even naar het toilet wil, mag je niet naar binnen zonder pas. Om die reden wordt de coronapas ook wel aangeduid als een apartheidspas en leidt die al snel tot een apartheidsplas. Onder de bevolking leven er diverse meningen over de pas, dat blijkt maar al te duidelijk uit de social media.

Mona Keijzer keerde zich tegen de coronapas

Politici zijn ook maar gewoon mensen en het is duidelijk dat de leden van het kabinet niet allemaal dezelfde gedachten hebben over bepaalde onderwerpen. Dat geldt dubbel voor een demissionair kabinet. Maar als de meerderheid een beslissing heeft genomen, is het duidelijk dat iedereen zich daarachter moet scharen. Dit om geen onduidelijkheid te laten bestaan ten opzichte van de burgers. Wie zich daarin niet kan vinden, heeft de mogelijkheid om uit protest te vertrekken. Mona Keijzer volgde de andere route. Ze gaf een interview waarin ze zich volledig tegen het kabinetsbesluit keerde met betrekking tot de coronapas.

Bekijk ook:
Van apartheidspas naar apartheidsplas. Gaat Hugo te ver?

Naar verluidt werd haar de kans geboden om te vertrekken en de eer aan zichzelf te houden toen duidelijk werd dat haar positie onhoudbaar was geworden. Zelf zag ze dit anders en dacht aan te kunnen blijven ondanks haar afwijkende standpunt. Daardoor was Rutte wel gedwongen om naar ontslag te grijpen, uiteraard in overleg met kabinetsleden van het CDA, die haar ook hebben laten vallen.

Wie is Mona Keijzer?

Mona Keijzer werd in 1968 geboren in Volendam. Na haar studie rechten en bestuurskunde raakte ze al snel geïnteresseerd in de politiek, waarbij het CDA haar voorkeur kreeg. Ze werd een van de meest veelbelovende jonge CDA’ers genoemd en een van de meer bekende gezichten in die partij. Toch legde ze het twee keer af tegen mannen in het CDA toen ze kandideerde voor het lijsttrekkerschap. De eerste keer was het op het nippertje tegen Buma.

De tweede keer bleek ze volkomen kansloos en eindigde op de derde plaats achter Hugo de Jonge en Pieter Omzigt. Na de verkiezingen werd ze benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ze kwam in die periode minder in de publiciteit dan andere prominente CDA’ers, althans tot haar ontslag op 25 september. Mona Keijzer heeft inmiddels haar Tweede Kamerzetel opgegeven. Al blijft ze lid van het CDA, haar politieke carrière is zoals het er nu uitziet voorbij.

Hoe nu verder?

In de politiek is het al snel weer business as usual. Ook dit incident zal hoogstens een voetnoot worden bij het kabinet Rutte III en niets is zo vergankelijk als politiek succes. Naar verwachting zal Mona Keijzer ook weinig begrip vinden in het zwalkende CDA dat al genoeg interne problemen heeft, juist in deze tijd dat er coalitievorming op de agenda staat. Het lijkt dan ook duidelijk dat haar carrière hiermee is geëindigd tenzij ze aanschuift bij extreem rechts dat haar wel steunde met betrekking tot de coronapas.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.