Van apartheidspas naar apartheidsplas. Gaat Hugo te ver?
Saved Read later
Deel dit bericht

Van apartheidspas naar apartheidsplas. Gaat Hugo te ver?

Heb jij je QR-code al gedownload? Nee, niet die van de boodschappen van de AH, maar de corona-check. Waarschijnlijk wel, anders zou je nu ook niet dit artikel lezen. Tegenwoordig lijkt het alsof de coronapas een soort digitaal diploma is geworden. De coronapas als apartheidspas. Maar inmiddels leidt deze ‘apartheidspas’ al tot een ‘apartheidsplas’.

Terwijl de social media uitpuilen van de problemen die ook niet-digibeten ondervinden, word je in je omgeving geconfronteerd met talloze kennissen, die achteloos maar zeer duidelijk hoorbaar verkondigen dat het maar een fluitje van een cent was en hoogstens een paar minuten duurde. Bij de hoeveelste poging, vraag je dan soms vilein? Hugo's naam zal ongetwijfeld vaak ijdel gebruikt zijn, tenslotte hebben we de ‘apartheidspas’, zoals die soms ook genoemd wordt, aan hem te danken.

Dan print je toch gewoon de QR-code uit!

Hugo is beslist wat de ouderen in ons land een moderne en frisse jongeman noemen. Zeg nu zelf, met die schoenen zou je je als 50-plusser toch niet op straat wagen. Maar afgezien van zijn moderne kapsel en garderobe heeft Hugo ook veel moderne ideeën.  Als hij samen met zijn vriend Mark weer een spreekbeurt houdt op tv, hoor je Mark soms zeggen: ‘Dat legt Hugo straks uit’. Dan kijkt niet alleen Mark bezorgd, ook de doventolk zie je gewoon denken dat ze blij is dat er straks een ander op haar plaats komt. Want Hugo denkt echt dat iedereen die moderne bedenksels zo maar zal snappen.

Herinner jij je nog dat Hugo begon over apps? Zelfs de ontwikkelaars daarvan konden even hun oren niet geloven. Nu is zijn nieuwe stokpaardje de QR-code. En Hugo wil niet dat nu weer mensen de snor gaan drukken. Indien je niet over een smartphone beschikt, print je de code maar gewoon uit. De printers vliegen nu vast even snel de winkels uit, als airco’s tijdens een hittegolf.

Bekijk ook:
De top 10 meest populaire speeltjes in de slaapkamer

https://twitter.com/overveenerick/status/1440612867749810179

Tot het terras en geen stap verder

Het zal Hugo vast geen moeite hebben gekost om Mark te overtuigen van het nut van de QR-code. Tenslotte laat Mark alles over aan Hugo als het op IT aankomt. Hoewel de meeste journalisten ook niets snappen van wat Hugo uitlegt, was er blijkbaar toch eentje die even was langsgegaan bij zijn automatiseringsafdeling. Want ineens ontstond de roep om een QR-vrij terras in de horeca. Nu kan je veel van Hugo zeggen, zoals in dit artikel, maar als er maar genoeg druk op hem wordt uitgeoefend, gaat hij moeiteloos overstag. Tenslotte is Hugo een echte politicus. Om die reden is het nu voor iedereen toegestaan om na 25 september plaats te nemen op een terras. Een verzoek om een QR-code kun je  wegwuiven als je daarbij de naam Hugo gebruikt. Maar Hugo kan ook echt ferm zijn. Zonder QR-code geen stap binnen. En het toilet dan, vroeg een journalist die ‘s middags te veel koffie had gedronken en nu maar aan één ding kon denken. Maar Hugo stond pal en vandaar dat de dixi’s (toiletcabines) nu nergens meer te huur zijn.

Coronapas

Weg met de dixi in de binnenstad

Stel: je wilt als digibeet ook weer een keertje lekker uitgaan. De portemonnee zit goed vol en voor jou geen smartphone. De vaste telefoonlijn thuis is voor jou meer dan voldoende. Op de parkeerplaats naast de horecagelegenheid die je wilt bezoeken, kun je alleen digitaal betalen. Dat is een kleine tegenvaller, maar een uurtje later dan gepland, heb je een parkeerplaats gevonden en wil je blij van gemoed een drankje bestellen. Even die pixelblokjes op tafel scannen, mevrouw, zegt de vermoeide ober, die je vernietigend aankijkt als je uitlegt geen telefoon bij je te hebben. Inmiddels valt je het grote aantal dixi’s in de omgeving op. Zeker voor bouwvakkers of stratenmakers die hier bezig zijn. Maar je vraagt het toch even aan die aardige jongeman aan het tafeltje naast je. Als die uitlegt wat Hugo voor jou heeft bedacht, word je bleek om de neus. De eerste protesten tegen de dixi’s in de binnenstad zijn uiteraard al aangekondigd.

Bekijk ook:
Met deze 5 tips krijg jij een goede weerstand tijdens de winter

Er wordt veel en ook honend gesproken over Hugo en zijn QR-code. Specialisten zeggen dat het voor de 700.000 mensen in ons land (vooral ouderen) beslist geen grap is dat ze steeds verder van het ‘normale’ leven worden uitgesloten omdat ze niet digitaal zijn gegaan. Wat denk jij er eigenlijk van? Hieronder kan je een reactie achterlaten.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.