in ,

sadsad AngryAngry OMGOMG

Messentrekkende tieners maken Nederland onveilig

Minimaal 1500 lastige jeugdbendes

Misschien heb je wel eens een keer de musical West Side Story gezien of de film die daarop is gebaseerd. Het is losjes gebaseerd op Romeo en Julia, maar in dit geval horen Tony en Maria bij elkaar bevechtende jeugdbendes. Het was de eerste musical waarin een dergelijk ernstig thema werd verwerkt. Maar de musical was sterk geromantiseerd.

Als een vuistgevecht uitloopt op een gevecht met messen met dodelijke afloop zijn de beide bendes diep geschokt. De realiteit in de jaren 50 van de vorige eeuw was dat in de straten van New York inderdaad gevochten werd door jeugdbendes. Daarbij ging het niet om romantische liefde maar macht en gebied, soms werd gevochten om een enkele straat en dat gebeurde volkomen meedogenloos.

Jeugdbendes in Nederland

Volgens de politie zijn er in ons land zeker 1.500 lastige jeugdbendes. Hiervan vermoedt de politie dat er ongeveer 100 ook regelmatig criminele activiteiten ondernemen. Het probleem kwam onlangs weer aan de orde door een controle van de politie onder jongeren die een groot aantal steek- en slagwapens opleverde. De eigenaren van deze wapens waren in het algemeen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, de wapens pasten beslist beter bij volwassenen.

Bekijk ook:
Flinke daling voor Bitcoin

Het probleem kreeg extra aandacht, ook in de politiek, toen een jonge knul van 13 die zich tot een jeugdbende rekende in een interview een enorm mes tevoorschijn haalde. Dat was niet om stoer te doen, maar gewoon ter bescherming tegen andere bendes. Ook zijn er inmiddels in ons land een aantal incidenten geweest met steekwapens waarbij zeer jonge tieners de daders waren. Amerikaanse toestanden dienen zich aan in de polder.

Be Loyal Or Otherwise Die

Het is zeer duidelijk wat er van je verwacht wordt als je toetreedt tot de Blood jeugdbende, onvoorwaardelijk gehoorzaamheid. De Bloods zijn de grootste en wellicht ook meest meedogenloze jeugdbende in de VS. De leden zijn meestal afkomstig uit arme Afro-Amerikaanse gezinnen. Dat geldt ook in grote mate voor de aartsvijanden: Crips. Beide benden vechten het regelmatig en letterlijk uit in de grote steden van de VS. Hierbij zijn messen al vervangen door vuurwapens, vaak automatische.

Bekijk ook:
Vulkaan in IJsland uitgebarsten; bekijk hier de beelden

Het draait nog steeds om macht en gebied, maar nu ook vooral om drugs. Dit is de onderkant van de drugshandel, geen cocaïne, hasj of designerdrugs, maar versneden middelen en goedkope rommel als crack die mensen in korte tijd tot wrakken maakt. Behalve deze grote bendes zijn er nog talloze andere en de politie heeft in de VS in sommige gebieden de strijd al opgegeven.

Is de situatie in Nederland vergelijkbaar?

Ook in Nederland zijn er in de grote steden al buurten waar leiders van een jeugdbende internationale contacten hebben. Het geld verdienen zij met de handel in drugs. De bendeleden bewapenen zich met steekwapens om hun territorium te kunnen verdedigen tegen andere bendes. Toch menen experts dat het bij de meeste bendes nog gaat om niet al te slimme jongens van een jaar of 15 tot 16. Het is echter beslist niet onmogelijk dat ook in onze steden het bloed binnenkort zal gaan vloeien en daar zal niets romantisch aan te zijn ontdekken.

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waar geven millenials veel geld aan uit?

Vijf dingen waar millennials veel geld aan uitgeven

Nationale week zonder vlees; zelfs KFC doet mee