Max Verstappen pakt wereldtitel Formule 1; protesten Mercedes afgewezen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Max Verstappen pakt wereldtitel Formule 1; protesten Mercedes afgewezen

Max Verstappen is de nieuwe wereldkampioen van de Formule 1. De Nederlander pakte zijn eerste wereldtitel door de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam te schrijven. Mercedes ging bij de FIA in protest, maar die werden gelukkig afgewezen.

Alles stond op het spel tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Max Verstappen en Lewis Hamilton hadden bij aanvang evenveel punten en daarmee zou de winnaar van de Grand Prix ook het wereldkampioenschap op zijn naam zetten.

Aan de start leek Max Verstappen de beste kaarten in handen te hebben. Verstappen mocht vanaf pole position starten, maar zag de voorsprong op Hamilton al na een paar seconden verdwijnen. De Brit startte veel beter en mocht – met wat hulp van de FIA – aan de leiding blijven rijden.

Verstappen moest daardoor meteen beginnen aan een inhaalrace en daarvoor werd alles uit de kast gehaald. Pitstops met nieuwe banden, veel klachten naar de FIA over een (oneerlijke) beslissing, een Sergio Perez die zeer nuttig Hamilton even wist af te stoppen en een getergde Max Verstappen; alles werd in de strijd gegooid om de eerste plek te heroveren. En toch reed Hamilton lang onbedreigd aan de leiding.

Een paar rondjes voor het einde van de race gebeurde er dan toch iets waardoor de hele race op zijn kop werd gezet. Tot enorme frustratie van Hamilton – en vreugde bij het Verstappen kamp – kwam er een safety car. Het veld kwam dichterbij elkaar en zo reden Verstappen en Hamilton opeens weer vlak bij elkaar. Verstappen greep die kans met beide handen en haalde Hamilton met een prachtige inhaalmanoeuvre in en kwam daardoor – na bijna de hele race achter gelegen te hebben – als eerste over de streep.

Protesten van Mercedes

Mercedes ging in protest tegen de overwinning van Max Verstappen. Zo stelde het team van Hamilton dat Max Verstappen de regels had overtreden door te vroeg in te halen tijdens de safetycar. En ook de FIA zou een verkeerde beslissing hebben genomen omtrent de procedures bij de safetycar en het voorlaten van auto's die tussen Verstappen en Hamilton reden. Hierdoor was het nog even spannend of Max Verstappen niet op het laatst de titel kwijt zou raken, maar de FIA heeft beide protesten afgewezen.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van F1-kampioen Max Verstappen?

Verstappen in 2021

De wereldtitel van Verstappen is meer dan verdiend. De Nederlandse racelegende schreef dit seizoen maar liefst 10 Grand Prix op zijn naam en hij wist in totaal 18 keer op het podium te eindigen. Ook mocht hij in 2021 9 keer vanaf de eerste plek starten en wist hij 5 keer de snelste raceronde tijdens een Grand Prix neer te zetten.

Het feestje begon in Italië, toen hij de Grand Prix van Emilia-Romagna op zijn naam schreef. Daarna won Verstappen ook in Monaco, Frankrijk, twee keer in Oostenrijk, België, Nederland, de Verenigde Staten en Mexico-Stad. Op 12 december schreef Verstappen zijn twintigste Grand Prix op zijn naam en die zal hij ongetwijfeld nooit meer vergeten, want dit was de Grand Prix van Abu Dhabi waarmee hij voor het eerst kampioen van de Formule 1 werd.

Bekijk ook:
Leuke weetjes over Formule 1 kampioen Max Verstappen

Sportgeschiedenis

Met zijn eerste wereldtitel schrijf Max Verstappen ook een stukje sportgeschiedenis. Verstappen is namelijk de eerste Nederlandse kampioen van de Formule 1. In totaal zijn er nu vijftien landen die een Formule 1 kampioen hebben geleverd. En laten we hopen dat de komende tijd daar geen verandering in komt, en Nederland lange tijd de kampioen mag leveren!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.