in ,

Krijgen ontwikkelingslanden ook het coronavaccin?

Rijke landen hebben een overschot aan coronavaccin, is er wel genoeg voor de arme landen?

krijgen ontwikkelingslanden ook coronavaccin

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste vaccinaties al gegeven. Het is de bedoeling dat Nederland dit voorbeeld in januari zal volgen. Ook Rusland en China zijn al bezig met inentingscampagnes, maar dan wel met plaatselijk ontwikkelde vaccins. Meerdere ‘rijke’ landen hebben hun aandeel van het coronavaccin al veilig gesteld, maar hoe zit dat met de ontwikkelingslanden? Krijgen zij ook toegang tot het coronavaccin?

Rijke landen kopen coronavaccin

Meerdere landen hebben genoeg van het coronavaccin gekocht om de bevolking van hun land meerdere keren te kunnen vaccineren. Het gaat hier om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, maar ook het Moderna vaccin. Canada heeft bijvoorbeeld meer dan genoeg corona-vaccinatiemiddelen ingekocht om het land vijf keer te vaccineren als alle soorten vaccins goedgekeurd worden. Maar liefst 96% van het Pfizer/BioNTech vaccin is al opgekocht door rijke landen. De vraag is dan ook of en hoe ontwikkelingslanden het coronavaccin nog kunnen krijgen.

Ontwikkelingslanden zonder coronavaccin

De Verenigde Staten heeft Pfizer en BioNTech $39 dollar per dosis betaald voor de eerste 100 miljoen vaccinaties. Het spreekt voor zich dat de armere landen dit niet kunnen veroorloven. Als we kijken naar Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan en Oekraïne, dan komen we al op meer dan 1,5 miljoen besmettingen. Deze vijf landen staan op een lijst van 67 landen die de grootste kans hebben om het corona vaccin mis te lopen. De 67 landen op de lijst zouden slechts genoeg van het corona vaccin hebben om 1 op de 10 inwoners te vaccineren tenzij er nu dringend actie ondernomen wordt. Op deze manier zou het nog jaren kunnen duren voordat iedereen de mogelijkheid heeft om gevaccineerd te worden.

Bekijk ook:
Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

COVAX

De WHO heeft onder andere het COVAX programma opgezet om ervoor te zorgen dat er wereldwijd corona vaccins beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de rijkere landen hieraan meedoen om ervoor te zorgen dat alle landen ter wereld toegang hebben tot het corona vaccin, ongeacht of het land de financiën heeft om deze vaccins te betalen. Wat voor voordelen heeft het voor de rijke landen om mee te doen aan dit programma?

Je krijgt sowieso direct toegang tot effectieve vaccins zodra deze goedgekeurd zijn. De hoeveelheid hiervan hangt af van de financiële bijdrage van het ‘rijke’ land en het aantal inwoners. Maar liefst 170 bedrijven proberen een veilig en effectief corona vaccin te maken voor COVAX. Op dit moment zijn er 18 kandidaten die een goede kans hebben om succesvol een coronavaccin te ontwikkelen.

Ook ontwikkelingslanden zullen een gedeelte van het corona vaccin krijgen, dat is immers waar het programma voor gemaakt is. Op dit moment zijn er 92 landen die in aanmerking komen voor ondersteuning van COVAX. Meer dan 85 ‘rijkere’ landen hebben aangegeven mee te willen doen aan dit programma, inclusief Nederland.

In het begin zullen alle landen genoeg krijgen om ongeveer 20% van hun inwoners te vaccineren. Geen enkel land zal in het begin meer vaccinaties krijgen dan nodig is voor 20% van hun inwoners. Ongeveer 5% van de vaccinaties zal bewaard worden voor plotselinge uitbraken en om organisaties te helpen zoals vluchtelingen die geen kans hebben om zichzelf te laten vaccineren. Het is de bedoeling dat er eind 2021 ongeveer 2 miljard corona-vaccinatiemiddelen beschikbaar zijn om alle risicogroepen en zorgmedewerkers wereldwijd te vaccineren.

Bekijk ook:
10 Landen met de meeste coronadoden

Bekijk ook:

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  2 Comments

  1. China en Rusland zullen hun vaccins inzetten om invloed te krijgen in een groot aantal ontwikkelingslanden. Dat zal ongetwijfeld goed werken omdat ook daar door misinformatie het rijke westen zal worden beschuldigd van bevoordeling van eigen burgers, ondanks plannen als bovenstaande.

   In de tijd van de koude oorlog beloofden de Amerikanen voorspoed door de economie van arme landen op poten te zetten. De communisten beloofden gewoon een extra kom rijst per dag als de bestaande regering omver zou worden geworpen en de Amerikanen verjaagd. Wat dacht je dat het meest effectief was?

  coronavaccin dieren

  Rusland werkt aan coronavaccin voor dieren

  Week 50 Nieuwsquiz