Komt er een Europese Super League? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt er een Europese Super League?

Twaalf Europese voetbalclubs willen een eigen Europese Super League beginnen. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe competitie van start moet gaan, maar een ding is al wel zeker: veel mensen en andere clubs zijn fel tegenstander van het idee.

Er is flinke ophef ontstaan in de voetbalwereld. In de nacht van zondag op maandag kondigde twaalf clubs hun nieuwe European Super League (ESL) aan. Clubs uit Spanje, Engeland en Italië zijn niet tevreden met de huidige vorm van de Champions League en komen daarom met hun eigen format. De initiatiefnemers zijn Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, FC Internazionale Milano, Juventus, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur. De verwachting is dat er nog drie clubs zullen aansluiten. Daarnaast kunnen elk jaar ook vijf andere clubs zich kwalificeren voor de competitie.

Bekijk ook:
Top 20 meest waardevolle voetbalclubs

Met de nieuwe Europese Super League willen de clubs de kwaliteit en intensiteit van de Europese competities bevorderen. De clubs hopen met dit format ervoor zorgen dat er meer wedstrijden op topniveau worden gespeeld. Hierdoor hoeven ze nooit meer te spelen tegen kleinere clubs, zoals in het huidige Champions League format wel het geval is.

De Europese Super League heeft ook financiële voordelen, want alle clubs zouden enorme vergoedingen krijgen voor hun deelname. Daarnaast is er ook een stukje zekerheid voor de clubs, omdat ze altijd recht hebben op een plek in de competitie. Dit vermindert de financiële risico's.

Veel kritiek op plannen voor een Europese Super League

In en buiten de voetbalwereld klinkt er ook veel kritiek op de plannen van een Europese Super League. De Europese Super League wordt egoïstisch genoemd, en zou slechts worden opgericht om een paar clubs rijker te maken. Het Europese voetbal zou hierdoor in gevaar komen.

De UEFA is fel tegenstander van het idee, en kondigde harde tegenmaatregelen aan. De UEFA overweegt in dit geval dan om zowel de clubs als spelers voortaan te weren uit alle andere competities, op zowel nationaal, Europees of wereldwijd niveau. Een flink dreigement, dus het is menens.

De voetbalbonden zijn ook tegen de Europese Super League. Zo hebben de KNVB (Nederland), de Premier League (Engeland), de Bundesliga (Duitsland) en LaLiga (Spanje) de plannen al veroordeeld.

Er zijn daarnaast ook flink wat clubs die hun kritiek uitten. Zo gaven de Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund al aan dat ze de plannen voor een Europese Super League afwijzen. Hiermee distantiëren de Duitse clubs zich duidelijk van de andere topclubs in Europa die wel mee willen doen. Ook Franse en Portugese topclubs zijn voorlopig nog geen fan van dit idee. Ajax heeft nog niet uitgebreid gereageerd op de plannen, zij vinden het nog te vroeg voor een reactie.

Er komt ook kritiek uit de politiek op de plannen voor een Europese Super League. De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emannuel Macron hebben allebei al aangegeven dat ze tegenstander zijn van de nieuwe competitie.

Op Twitter lijkt er ook veel weerstand te zijn voor de nieuwe competitie. De #BoycottEuropeanSuperLeague was maandag trending.

Wat vind jij van de plannen voor een nieuwe Europese Super League? Laat hieronder een reactie achter!

Bekijk ook:
Top 10 duurste voetbaltransfers ooit

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.