in ,

OMGOMG LOLLOL NiceNice

Komt de eikenprocessierups dit jaar weer in overvloed?

We kennen vast allemaal nog wel het verhaal over de eikenprocessierupsen vorig jaar. Ze waren er in overvloed en zorgde vooral voor overlast. Er wordt verwacht dat de eerste eikenprocessierupsen rond 6 april uit hun ei zullen kruipen. Gaat het dit jaar ook weer zo’n drama worden?

 

Vroeger dan normaal

Het is geen verrassing dat de rupsen dit jaar eerder uit hun ei kruipen. Het gezegde ‘maart roert zijn staart’ merken we dit jaar niet veel van. Tot nu toe zou je zomaar kunnen spreken van beginnend lenteweer! Heerlijke temperaturen, kleine briesjes en weinig regen zorgen voor de perfect omstandigheden om lekker in het zonnetje te zitten. Onderzoekers hebben een steekproef gedaan waaruit is gebleken dat de rupsen in de eitjes zich goed ontwikkelen.
Ze verwachten dan ook dat 6 april op dit moment de uitkomstdatum zou zijn. Uiteraard moet er dan wel rekening gehouden worden met een paar dagen, want helemaal accuraat kunnen ze natuurlijk nooit zijn. Vorig jaar kwamen de rupsen op 9 april uit het ei gekropen.

Bekijk ook:
Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst

 

Minder eten

Helaas, voor de rupsen, zullen zij het wel de eerste paar dagen zonder eikenblaadjes moeten doen. De eerste blaadjes worden pas rond 11 april verwacht. Voor de rupsen is dit geen heel groot probleem. Jonge rupsen kunnen makkelijk een geruime tijd in de boom blijven zonder te eten.

 

Voorlopig geen zorgen maken

Hoewel er weer een geboortegolf aan staat te komen hoeven we ons geen zorgen te maken over jeukklachten. Net zoals de meeste dieren heeft de eikenprocessierups nog geen brandharen bij de geboorte. Deze krijgen ze, zoals het er nu uitzie, halverwege mei ongeveer. De tweede helft van mei zal ook de periode zijn waarin deze beestjes hun kenmerkende nesten maken.

Verwacht overlast

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen maanden met feromoonvallen bekeken hoeveel eikenprocessievlinders er gevlogen hebben. Tot nu toe ligt het landelijk gemiddeld aantal vlinders per val ongeveer 45% minder dan in 2018. Het jaar 2018 was toch zeker wel een recordjaar. Hoewel dit dus in het algemeen een lagere hoeveelheid is, moeten we nog steeds een vorm van overlast verwachten, aldus het RIVM.

Bekijk ook:
80 miljoen jaar oud dinosaurusei gevonden

 

Wat voor klachten kun je krijgen?

Wanneer je in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan dit gezondheidsklachten veroorzaken zoals:

 • Branderige pijn/irritatie
 • Jeuk
 • Bultjes of blaasjes
 • Rode huid/vlekken
 • Infecties (meestal na het krabben)
 • Loopneus
 • Kriebel/irritatie in de keel met hoesten als gevolg
 • Moeilijk slikken
 • Kortademigheid

  Probeer nooit in contact te komen met de ogen als je in contact bent geweest met een eikenprocessierups. Wanneer je dit wel doet kunnen de klachten overslaan op je ogen en ben je nog verder weg van huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.