Hoe bijzonder is een witte kerst in Nederland? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe bijzonder is een witte kerst in Nederland?

Wist je dat een witte kerst in Nederland bijna nooit voorkomt? De laatste keer dat we een witte kerst hadden was in 2010 en daar lijkt dit jaar geen verandering in te komen…

Volgens het laatste weerbericht zullen we dit jaar helaas geen witte kerst in Nederland krijgen. Het weekend zal zich vooral laten kenmerken door regen en ijzel, al kan er wel in sommige delen van het land toch wat sneeuw vallen. Al spreken we dan nog niet van een witte kerst.

Wanneer is er sprake van een witte kerst?

Een beetje sneeuwval tijdens kerstmis is niet voldoende voor een witte kerst, tenminste niet volgens het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Er is namelijk alleen sprake van een witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt om 9 uur in de ochtend een gesloten sneeuwdek is gemeten. Dat zijn dus best strenge eisen en daardoor hebben we officieel gezien niet vaak een witte kerst.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van kerst?

Een witte kerst komt zelden in Nederland voor

Voor een witte kerst is het dus belangrijk dat er rond kerstmis veel sneeuw in De Bilt is gevallen, maar dat komt niet vaak voor. In 2010 gebeurde dat voor het laatst. Toen was er in de weken voor kerstmis veel sneeuw gevallen, waardoor er tijdens kerst nog steeds een flink pak sneeuw in Nederland lag.

In totaal heeft het KNMI sinds 1901 slechts 8 keer een witte kerst genoteerd. Zo hadden vorige eeuw voor het eerst een witte kerst in 1906. Vervolgens was er ook in 1938, 1940, 1950, 1964, 1981, 2009 en 2010 sprake van een witte kerst. In andere jaren is er regelmatig wat sneeuw in Nederland gevallen tijdens kerst, maar dat was toen niet voldoende om aan de eisen van het KNMI te voldoen.

Bekijk ook:
Feiten en fabels over sneeuw

Sneeuw met kerst in 2021?

Volgens het laatste weerbericht zit een witte kerst in 2021 er niet meer in, maar sommige delen van het land mogen nog hopen op wat sneeuw. Zo denkt Buienradar.nl dat het in de ochtend van de Eerste Kerstdag in het zuiden van het land kan sneeuwen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.