Eten en drinken in Nederland fors duurder geworden 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Eten en drinken in Nederland fors duurder geworden

In Nederland is eten en drinken de laatste tijd flink duurder geworden. De prijs van voeding in ons land is in de laatste tien jaar namelijk met ongeveer 18 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een nieuw rapport. 

Dat alle prijzen stijgen is geen bijzonder fenomeen, maar ook onze supermarktbonnetjes zijn in de laatste jaren flink hoger uitgevallen. Tussen 2010 en 2020 stegen de prijzen van goederen en diensten met zo'n 17 procent, maar de prijzen van voeding stegen zelfs harder met ongeveer 18 procent. Opvallend genoeg is vooral gezond eten duurder geworden. De prijzen van gezondere voedingsmiddelen stegen in tien jaar tijd met ongeveer 21 procent, terwijl de prijzen van ongezondere voedingsmiddelen slechts stegen met bijna 15 procent. Op deze manier wordt gezond eten dus niet bepaald gestimuleerd!

In vergelijking met 2019 zijn de prijzen in 2020 met 2 procent gestegen. In die periode waren het de ongezondere voedingsmiddelen die vooral duurder werden. De prijzen van ongezond eten stegen in 2020 met 2,3 procent. De prijzen van gezondere voedingsmiddelen stegen daarentegen met gemiddeld 1,8 procent.

In de afgelopen tien jaar stegen de prijzen het hardste in 2019. Ongezondere voedingsmiddelen stegen in 2019 op jaarbasis met 4,5 procent, terwijl de prijs van gezondere voedingsmiddelen met zo'n 4,1 procent stegen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de verhoging van het btw op alle voedingsmiddelen. In dat jaar steeg de btw van 6 procent naar 9 procent.

Bekijk ook:
De avocado: superfood voor iedere dag

Sterkste prijsstijging bij boter en eieren; snoep en ijs goedkoper geworden

Eten in Nederland is dus flink duurder geworden, maar de prijsstijging verschilt nogal per sector. Vooral voedingsmiddelen van dierenproducten zijn de laatste tijd flink duurder geworden. De prijzen van de volgende voedingsmiddelen stegen in de laatste tien jaar het sterkst:

 1. Boter; prijsstijging van 65,8 procent
 2. Eieren; prijsstijging van 46,8 procent
 3. Verse halfvolle en magere melk; prijsstijging van 43 procent
 4. Gerookt, gedroogd of gezouten vlees; prijsstijging van 31,7 procent
 5. Bereidingen en conserveren van vis; prijsstijging van 31,2 procent
 6. Pluimveevlees; prijsstijging van 28,8 procent
 7. Gedroogd fruit en noten; prijsstijging van 28,7 procent
 8. Overig vlees; prijsstijging van 24 procent
 9. Zout, specerijen en keukenkruiden; prijsstijging van 20,1 procent
 10. Conserveren van fruit; prijsstijging van 16 procent

Niet alle voedingsmiddelen werden echter duurder in de afgelopen jaren. De prijzen van snoep en ijs zijn zelfs gedaald. Zo daalde de gemiddelde prijs van snoepgoed met zo'n 4,1 procent en is ijs maar liefst 7,7 procent goedkoper geworden. Sommige graanproducten – zoals zetmeel – werden ook goedkoper. De prijs van deze producten daalde met zo'n 11,2 procent.

Bekijk ook:
Smaaktest: Wat drink je liever?

Drinken is duurder

Net zoals het eten is ook het drinken in Nederland flink duurder geworden. Gezondere dranken zijn in de laatste tien jaar ongeveer 21 procent in prijs gestegen, terwijl ongezondere dranken zo'n 17 procent duurder zijn geworden. De prijs van mineraal- of bronwater steeg tussen 2010 en 2020 het meeste; dit werd ongeveer 37,5 procent duurder. De prijs van kraanwater is relatief niet snel gestegen, want dit werd slechts 4,1 procent duurder.

Dit zijn de prijsstijgingen van de verschillende dranken in Nederland:

 1. Mineraal- of bronwater; prijsstijging van 37,5 procent
 2. Frisdranken; prijsstijging van 30,2 procent
 3. Koffie; prijsstijging van 22,7 procent
 4. Vruchten- en groentesappen; prijsstijging van 17,2 procent
 5. Wijn; prijsstijging van 14,1 procent
 6. Gedestilleerde dranken; prijsstijging van 14 procent
 7. Bier; prijsstijging van 13,1 procent
 8. Thee; prijsstijging van 9,7 procent
 9. Kraanwater; prijsstijging van 4,1 procent

In 2016 werd de verbruiksbelasting verhoogd, en dit verklaart deels waarom de prijs van mineraalwater en frisdranken zo hard is gestegen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.