in

Duurste medicijn ter wereld wordt verloot

Door middel van een loting wordt bepaald wie het levensreddende middel krijgt

Een tijdje geleden kreeg de Vlaamse baby Pia een injectie van het allerduurste medicijn ooit. Het gaat hierbij om het medicijn Zolgensma. Een medicijn tegen de dodelijke spierziekte SMA. Kosten? 1,9 miljoen euro.

Novartis

Het medicijn wordt gemaakt door Novartis, een Zwitsers bedrijf dat actief is op de medicijnmarkt. Maar het bedrijf zit met aardig wat problemen. Veel mensen vinden het bedrijf onmenselijk, waarom moet een medicijn voor een baby zo duur zijn? Er is geen mogelijkheid waarop ouders dit zo even kunnen betalen. Zeker niet wanneer dit niet gedekt is door de zorgverzekering. Het onderzoek naar dit middel is zó duur dat het bedrijf niet anders kan dan deze prijs vragen voor het medicijn. Anders bestaat het risico dat ze het medicijn niet meer kunnen ontwikkelen.

Gezondheidsloterij

Het klinkt vreselijk. Gezondheidsloterij. Maar het is wel wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Artsen kunnen bij Novartis een aanvraag indienen voor de behandeling. Iedere twee weken zal er worden geloot. Uit de loting blijkt welke kinderen van maximaal twee jaar oud de prik krijgen. Alleen al in Europa lijden naar schatting 1600 kinderen aan de ergste vorm van SMA.

Bekijk ook:
Zijn diepvriesproducten even gezond als verse?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.