Een vergissing van de bank in uw nadeel; € 100 miljard in het rood 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Een vergissing van de bank in uw nadeel; € 100 miljard in het rood

Wellicht zal het jou ook al eens zijn overkomen tijdens het pinnen. Het lukt niet en de medewerker achter de kassa merkt misprijzend op dat er een melding is van ‘onvoldoende saldo’. Ondernemer Frédéric D’Aspemont moest onlangs zijn broodje contant afrekenen omdat zijn saldo ontoereikend was toen hij zijn bankpasje gebruikte. De Belg was ervan overtuigd dat hij nog voldoende geld op zijn rekening had staan en controleerde dat even via de app. Zijn eetlust was meteen verdwenen toen hij zijn saldotekort zag: bijna € 100 miljard.

Uiteraard belde hij meteen met zijn bank en daar werd hem koeltjes medegedeeld dat het waarschijnlijk om een foutje zou gaan. Wel een foutje met 11 nullen in dat geval. Veel haast om de fout te herstellen maakte Belfius (de bank) niet en de advocaat van Frédéric moest er aan te pas komen. Inmiddels is de zaak rechtgezet en heeft de Belg het verhaal gedeeld op Facebook. ‘Eerst leek het nog wel grappig, maar je kan beter geen hartpatiënt zijn.’ Belfius wenste niet tegenover de media te reageren op deze kwestie.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Een vergissing van de bank in uw voordeel

Zou het iets met België te maken hebben? Luc Mathieux is een Belgische tiener en is een tijdlang de rijkste mens ter wereld geweest. Toen hij merkte dat er een bedrag van zijn rekening was afgeschreven dat hem niet bekend voorkwam, dacht hij aan een frauduleuze handeling. Hij vroeg om terugbetaling van het bedrag en kreeg inderdaad geld bijgeschreven. Het bedrag dat werd overgemaakt was wel even schrikken: € 2.000 miljard. De rijkste mens ter wereld was verstandig en liet zijn pas meteen blokkeren om niet in de verleiding te komen. Toen hij zijn plotselinge rijkdom meldde op Facebook kwamen er vele vriendschapsverzoeken van mensen die wel een extraatje konden gebruiken.

Een foutje van de bank, hoe zit dat eigenlijk?

Als je Monopoly speelt, mag je het geld gewoon houden als de bank een vergissing maakt. Maar hoe zit dat in de echte wereld? Waarschijnlijk kan je het antwoord wel raden. Als er door een fout of een ongelukje geld op jouw rekening wordt gestort, spreken de juristen over een ‘onverschuldigde betaling’. Er is betaald zonder dat er een reden voor was. Als er geld op jouw rekening terecht komt zonder dat je daar recht op hebt, moet je dat teruggeven, ook al heb je zelf niets fout gedaan.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Het komt ook voor dat de ‘gelukkige’ ontvanger meteen leuke dingen gaat doen met zo’n onverwachte meevaller. Dat loopt vaak slecht af omdat een rechter degene die dat doet zal veroordelen tot volledige terugbetaling.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.