in

Donald Trump: Afzettingsprocedure gestart

De afzettingsprocedure tegen Donald Trump is officieel gestart

Het Witte Huis

Met nog minder dan één jaar te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen is Amerika weer op zijn kop gezet. In de nacht van woensdag op donderdag is het hoge woord eruit gekomen dat een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde gestemd heeft vóór de impeachment van president Donald Trump. Een president die op zo’n schaal aangeklaagd wordt zie je niet vaak, dit is namelijk pas de derde keer in de geschiedenis van Amerikaanse presidenten dat dit plaats heeft gevonden.

Wat betekent dit precies en hoe verloopt een impeachment?

Als een president aangeklaagd wordt en er sprake is van impeachment, dan wilt dit zeggen dat er sprake is van een mogelijke afzetting. De president wordt dan aangeklaagd, in dit geval voor het misbruiken van zijn macht, en er wordt een rechtszaak gestart.

Omdat we het over een president hebben zal de opperrechter van de Verenigde Staten de procedure leiden. De opperrechter van de Verenigde Staten is op dit moment John Roberts.
Er wordt verwacht dat de zitting in januari zal plaatsvinden. De Senaat beoordeelt dan het bewijs van door het Huis van Afgevaardigden is verzameld. Er is dus geen sprake van een jury zoals wij dat kennen in de rechtbank, de Senaat is in dit geval de jury.

Bekijk ook:
Nieuw programma op RTL 4: De Verraders

Om de president daadwerkelijk te laten aftreden moeten 2/3 van de mensen hiervoor stemmen. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan wordt de vicepresident, Mike Pence, president van Amerika tot de verkiezingen in 2021 voorbij zijn.

Donald Trump en Mike Pence
Waar wordt Donald Trump voor aangeklaagd?

Donald Trump heeft twee aanklagen tegen zich lopen wat betreft de impeachment.

1. Machtsmisbruik

De eerste aanklacht heeft te maken met machtsmisbruik. Deze aanklacht werd door een ruime meerderheid goedgekeurd met 230 stemmen vóór en 197 stemmen tegen. Donald Trump zou zijn macht als president hebben misbruikt om politieke voordeel te krijgen. Zo zou hij bijvoorbeeld de Oekraïense president onder druk hebben gezet. Dit deed hij door Volodimir Zelenski een onderzoek te laten doen naar Joe BidenTrump’s rivaal voor de politieke verkiezingen. Als hij dit niet zou doen zou Trump de militaire steun aan Oekraïne achterhouden.

2. Tegenwerken van onderzoek naar machtsmisbruik

Het machtsmisbruik van Trump is al eerder aan de orde gekomen en werd dan ook al eerder onderzocht. Echter heeft Trump medewerkers van het Huis van Afgevaardigden opgelegd op de dagvaardingen te negeren en naast zich neer te leggen. Ook heeft hij getuigen openlijk geïntimideerd. Deze aanklacht werd met 229 stemmen vóór en 198 stemmen tegen goedgekeurd.

Bekijk ook:
Zijn de Verenigde Staten nog een democratie?

 

Senaat Gebouw

Wat is de kans op het slagen van de impeachment?

Dat de afzettingsprocedure in gang is gezet is niet zo heel gek, het grootste gedeelte van het Huis van Afgevaardigde is namelijk democraat. Er was in het Huis van Afgevaardigden geen enkele republikein, de partij die bij Donald Trump hoort, die vóór de impeachment gestemd heeft. Zijn partij staat hem trouw bij. De Senaat, daarentegen, is voor het grootste gedeelte republikein. De kans is dus groot dat de afzettingsprocedure bij de Senaat strandt.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      nerds

      Deze cadeaus geef je aan nerds met kerst!

      Wat heb jij ooit uit een hotel meegenomen?