Denemarken en Groot-Brittannië schrappen alle coronamaatregelen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Denemarken en Groot-Brittannië schrappen alle coronamaatregelen

Denemarken en Groot-Brittannië schrappen bijna alle coronamaatregelen. De besmettingen lopen weliswaar op, toch zien de Deense en Britse regering het virus niet meer als een gevaar voor de volksgezondheid. 

Kan jij je het voorstellen? Als je in het dagelijkse leven geen mondkapje meer op hoeft doen, geen anderhalve meterafstand moet houden, of een QR-code moet gebruiken om je coronapas te laten zien? Het lijkt bijna wel een sprookje, maar de inwoners van Denemarken en Groot-Brittannië hoeven bijna niet meer te wachten.

In Groot-Brittannië is het morgen al feest. Vanaf donderdag laat het land namelijk bijna alle maatregelen los. De Britten hoeven alleen nog maar in quarantaine als ze besmet zijn geraakt.

Denemarken schrapt volgende week alle coronamaatregelen. De Deense premier Mette Frederiksen kondigde vandaag aan dat het land afscheid neemt van alle beperkingen en het leven weer verwelkomt zoals het voor corona was. De Denen hadden een paar weken al flinke versoepelingen doorgevoerd, maar nu gaat heel het land open.

Denemarken schrapte al eens eerder alle maatregelen

Het is overigens niet de eerste keer dat Denemarken alle coronamaatregelen schrapte. Vorig jaar probeerde de regering het ook al eens in september en daarmee was Denemarken het eerste Europese land dat – voor even – terugkeerde naar een samenleving zonder maatregelen. De Denen konden daar echter niet al te lang van genieten, want in december werden er alweer maatregelen ingevoerd vanwege de snelle verspreiding van het virus.

Bekijk ook:
Poll: Welke complottheorieën over het coronavirus geloof jij (niet)?

Besmettingen nemen toe door Omikron

Groot-Brittannië en Denemarken gaan dus weer helemaal open en dan zou je eigenlijk verwachten dat het virus bijna helemaal verslagen is. Dat is echter niet het geval, want beide landen zien nog steeds ontzettend veel besmettingen met het virus. Dagelijks krijgen duizenden mensen het virus, maar dat is voor de Deense en Britse regering niet ernstig genoeg om de versoepelingen te stoppen.

In Groot-Brittannië worden er nu dagelijks gemiddeld meer dan 90 duizend nieuwe besmettingen genoteerd en op 25 januari stond de teller zelfs op 94 duizend. Dat zijn heel wat besmettingen, maar onze noorderburen zijn erger gewend. Op 31 december noteerde ze namelijk bijna 190 duizend nieuwe besmettingen.

In Denemarken neemt het aantal besmettingen ook snel toe. Op 25 januari werden er maar liefst 45 duizend nieuwe besmettingen geteld, terwijl dat aantal een week eerder op 18 januari rond de 34 duizend lag.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

En Nederland dan?

In Nederland moeten we nog even wachten totdat de samenleving volledig opengaat. Sinds woensdag is er wel wat versoepeld in ons land, maar er zijn nog steeds meerdere maatregelen van kracht. Zo hebben we nog steeds een mondkapjesplicht, coronapas en mogen gelegenheden vaak niet hun volledige capaciteit benutten.

Dat Nederland nog niet helemaal van het slot gaat, heeft ongetwijfeld te maken met het hoge aantal besmettingen. Onze regering lijkt het iets voorzichter aan te pakken, in vergelijking met de Britse en Deense regering.

Over de afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 55 duizend positieve testen afgenomen in Nederland. Het RIVM meldde op woensdag zelfs bijna 59 duizend positieve tests, en daarbij is er nog sprake van een achterstand. In het ziekenhuis liggen nu ruim 1,1 duizend patiënten, waarvan er 249 op de intensive care behandeld worden.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.