Dat het landbouwbeleid van de regering in de verkeerde keelgat van de boeren terecht gekomen is, is heel duidelijk. De boeren eisen verbetering en zien graag dat hun grieven en misnoegen graag door de overheid gehoord wordt en dat gepaste beleidsmaatregelen worden genomen om hun ontevredenheid weg te werken. Dinsdag 01 oktober zijn de boeren massaal de straat opgegaan om een duidelijk en sterk signaal naar de regering te sturen. Hoe lang de protesten duren valt nog te bezien.
Wensen van de boeren
De boeren zijn ontevreden over een heleboel aspecten binnen het beleid van het kabinet. Daarbij zien zij graag dat er een aantal zaken anders gaan lopen. Mark den Oever, een van de organisatoren van het boerenprotest benadrukt het belang van het niet inkrimpen in vee en een gedegen landbouwbeleid enkele speerpunten zijn waarin de boeren graag een verandering in zien. De stikstofproblematiek moet volgens Mark ook goed onderzocht worden voordat met een uitspraak doet.
Het boerenproblematiek vanuit de regering bekeken
Vanuit de overheid is er natuurlijk ook het een en ander naar voren gebracht rondom het boerenproblematiek. Het begint allemaal met de voornemen van de regering om milieuvervuiling tegen te gaan. In een rapport over de stikstof uitstoot wordt er vanuit de regering aangegeven dat verschillende sectoren een bijdrage leveren aan de stikstof overbelasting van de Natura 2000-gebieden. De werkgroep die belast is met dit vraagstuk geeft verder in het rapport aan dat het op zijn plaats is om een bijdrage te vragen van alle sectoren die een aandeel hebben aan de stikstofoverbelasting. Het adviescollege benadrukt wel dat er geen twijfels bestaat dat de veehouderij in Nederland aangemerkt kan worden als de “grootste boosdoener”.
Aanpak van de regering
Zoals eerder gesteld is de regering van mening dat het stikstofproblematiek opgelost moet worden. De nieuwe aanpak van de regering moet op de eerste plaats ervoor zorgen dat er een evenwichtige balans tussen natuurkwaliteit, ruimtelijke en economische ontwikkeling ontstaat. Maar tot nu toe zorgt het voor enorm verzet vanuit de kant van de boeren. De boeren hebben steun van enkele Kamerleden, maar ook van Megabedrijven hebben zij de nodige steun gehad om het boerenprotest op gang te krijgen. De boeren zijn in ieder geval vast besloten om deze strijd aan te gaan. Zij vinden dat zij door de regering worden neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuilers. De boeren vinden dat het debat rond dit vraagstuk niet eerlijk aan toe gaan. Zo zouden de cijfers over de CO-2 stikstofuitstoot die door politici aangegeven worden niet correct zijn. De cijfers zouden uit constructies van rekenmodellen voortvloeien en niet uit werkelijke metingen.
Nog geen einde
Alles wijst erop dat dit nog een poos zal duren voordat de twee kampen door een deur kunnen gaan. Het blijft een boeiende en interessante vraagstuk waarbij productieprocessen het opneemt tegenover milieu issues. Aan de ene kant dreigen sommige boeren hun boerderij te moeten sluiten door de maatregelen, aan de andere kant zit de regering met furieuze boeren die zo snel als mogelijk een passende oplossing willen hebben.
Plaats een reactie