De 10 plagen die Sydney kwellen
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 plagen die Sydney kwellen

Inmiddels moeten de inwoners van New South Wales in Australië het gevoel hebben dat ze Bijbelse 10 plagen over zich afgeroepen hebben. Of worden ze gestraft door moeder Natuur? De zomer van 2019/2020 kenden ze bosbranden die zo enorm waren dat dit niet eerder was voorgekomen in een gebied dat wel bekend is met dit verschijnsel. De beelden gingen de hele wereld over. Mensen die moesten vluchten voor het vuur, ook in wereldstad Sydney.

Een aantal wisten niet te ontkomen aan de verschrikking. Maar voor de bijzondere dierenwereld in het gebied was het nog veel erger. Wie herinnert zich niet de beelden van de normaal gesproken schuwe koala die zich in de nabijheid waagde van mensen. Gebrek een water was bijna net zo dodelijk aks het vuur zelf. Inmiddels is er meer dan een jaar verstreken en weten de autoriteiten in het gebied nog steeds niet hoeveel dieren er zijn omgekomen. Er wordt gesproken over een miljard of meer. De branden werden gedoofd door de regens die in Australië in de herfst vallen, als het bij ons lente wordt. De politiek bleef er nog over door ruziën. Momenteel heeft Australië een conservatieve regering, die niet wil erkennen dat de bosbranden mede zijn veroorzaakt door klimaatwijziging.

Rampen Australië

De regen kwam

In de 10 plagen uit de Bijbel was het hagel, maar in Australië werd het regen. Waar de regen vorig jaar te laat kwam om New South Wales van het vuur te redden, viel het water het volgende jaar zeer overvloedig uit de lucht. De regen in het gebied in mede afhankelijk van de Golfstroom en kan van miniem tot extreem zijn. Dit jaar viel er meer dan in de laatste 50 jaar was gebeurd. En dat leidde wederom tot grote problemen. Dorpjes werden afgesloten door overstromingen die in de natuur en de bebouwde wereld mens en dier op de vlucht jaagden.

Bekijk ook:
Bijzonder: spectaculair natuurverschijnsel in Australië

Tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd uit hun huizen. Vaak op het laatste moment, als het water iedere vluchtweg leek te hebben afgesloten. Er is nog weinig bekend over slachtoffers maar als het water is verdwenen, zal een meer duidelijk beeld ontstaan. De bewoners van Sidney zagen vorig jaar het vuur dichterbij zagen komen dan ze lief was. Dit jaar moesten ze angstig toezien hoe het water steeds meer opdrong en hun tot dusver veilig geachte woningen besloop. Gelukkig lijkt het ergste van deze plaag weer voorbij. De regen is gestopt en de verwachting voor de komende week is droog, warm en zonnig. Is dit een reden om opgelucht te zijn? Helaas nog niet.

Regen Australië

De spinnen komen!

Australië is een land waar erg veel spinnen voorkomen. Sommige zijn erg giftig en er zijn ook spinnen die flink groot kunnen worden. De tunnelwebspin is niet voor een kleintje vervaard en ook nog eens extreem giftig. En door de bijzondere omstandigheden zullen deze zich met duizenden richting woningen gaan begeven. Het water bedreigt hun ondergrondse holen. Nu het warm en vochtig gaat worden, is het tijd voor de spin om te gaan verhuizen.

Bekijk ook:
De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld

Normaal gesproken woont deze spin ook in kelders onder de woningen in Sydney en andere bebouwde gebieden. Maar nu gaan ze een etage hoger. Mensen die bang zijn voor spinnen hebben al gegriezeld van de foto’s. Honderden spinnen die via de muren op zoek waren naar een aantrekkelijk plekje om een nieuw hol te maken. Dat er menselijke buren zijn, interesseert de snelle renners blijkbaar niet.

De tunnelwebspin heeft dodelijk gif

De tunnelwebspin jaagt vanuit zijn hol dat is afgesloten met een ‘deksel’ van web. Buiten het liggen ook websporen, onzichtbaar voor mens en dier. Worden die webben aangeraakt, dan stormt de spin naar buiten. Het gif van de tunnelwebspin is dodelijk voor mensen. Gelukkig is er een tegengif. Er is om die reden al enkele jaren geen dodelijk slachtoffer geweest. In hoeverre dat ook in 2021 gaat lukken, is een kwestie van afwachten.

In ieder geval doen ook de spinnen weer denken aan de 10 plagen van Egypte, waarbij kikkers, luizen en steekvliegen voor veel overlast zorgden. Voor de Bijbelse 10 plagen zijn volop wetenschappelijke verklaringen aan te voeren. Al zijn het er in Sydney dan nog geen 10, er lijkt maar geen einde te komen aan het onheil. Is klimaatverandering een verklaring voor de Australische plagen? Klimaatwetenschappers zeggen van wel. Hoog tijd voor verandering.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.