Hypersonische raket
Saved Read later
Deel dit bericht

Heeft China een hypersonische raket?

In Amerikaanse legerkringen is gereageerd op een test die de Chinezen onlangs zouden hebben uitgevoerd met een hypersonische raket. De hoogste generaal Mark Milley sprak van een gevaarlijke situatie en noemde de lancering bijna vergelijkbaar met het Spoetnik moment. Wat bedoelde Milley met die opmerking en waarom is deze raket zo gevaarlijk?

Spoetnik, het jaar 1957

In 1957 lanceerde de Sovjet-Unie de eerste kunstmaan ooit. Het was maar een eenvoudig apparaat dat metingen zou doen in de atmosfeer en radiogolven onderzoeken. De satelliet woog ook maar 33 kilo. Maar iedere keer dat de Spoetnik over de VS vloog was dat een waarschuwing en een bespotting. De Russen waren verder met ruimtetechnologie dan de Amerikanen. De Amerikaanse  president Kennedy beloofde het Amerikaanse volk dat de VS de achterstand zou inlopen en als eerste land een man op de maan zou zetten. Die belofte werd waargemaakt. Maar uiteraard ging het niet zozeer om de ruimtevaart op zich maar om de verovering van de ruimte. Wie objecten in de ruimte kon plaatsen, zou daar ook militair gebruik van kunnen maken tegen een hulpeloze tegenstander.

Bekijk ook:
Mega militaire oefeningen Rusland, China en India

Star Wars en de val van de Sovjet-Unie

De Amerikaanse president Reagan vertrouwde de Sovjet Unie voor geen cent en sprak dat ook regelmatig uit. Hij noemde Rusland het rijk van het kwaad en wilde zeker zijn dat de VS militair sterker was dat die andere wereldmacht. Daarvoor riep hij op tot ontwikkeling van wapens in de ruimte. Al gauw kwamen er ideeën op papier. Lasers die ieder punt op aarde zouden kunnen treffen vanuit de ruimte. Raketten die vanuit satellieten binnen seconden een nucleair wapen op een stad zouden kunnen droppen. Een nieuwe warenwedloop leek te beginnen waardoor ook de ruimte zou worden gemilitariseerd. Maar de Sovjet-Unie gaf het op omdat de economie al behoorlijk was ingestort vanwege de uitgaven voor defensie. De Sovjet-Unie viel uiteen evenals het Warschaupact. Maar uiteraard heeft ook het huidige Rusland nog een enorme hoeveelheid nucleaire wapens.

Wat is een hypersonische raket?

Een hypersonische raket kan een snelheid bereiken van 5 maal het geluid en daardoor in een relatief lage baan om de aarde vliegen. Een dergelijke raket heeft geen zinvolle toepassingen voor de ruimtevaart maar wel militaire. Een hypersonische raket kan een nucleair wapen vervoeren. Door de enorme snelheid en relatief lage baan, is er vrijwel geen verdediging mogelijk met de huidige technologie. Hoewel de Star Wars plannen nooit zijn uitgevoerd heeft de VS wel een raketschild ontwikkeld dat het land moet beschermen tegen de bestaande ballistische raketten met nucleaire wapens. In hoeverre dat feitelijk zou lukken is overigens alleen te testen met een echte aanval. Omdat de Amerikanen daarna zouden terugslaan, is er weer een zeker evenwicht bereikt. Maar als een van de partijen een nieuw wapen ontwikkelt?

https://www.youtube.com/watch?v=yin76GLViNo

De hypersonische raket komt er

De Chinezen hebben ontkend dat de gelanceerde raket van hypersonische aard was en noemen het een ruimtevaartuig. Alle metingen van Amerikaanse zijde lijken echter te wijzen op een succesvolle vlucht van een nieuw soort raket. China is overigens niet het enige land dat bezig is met dit type raketten te testen. Het zijn 5 landen die momenteel proberen de technologie in praktijk te brengen, waar onder ook de VS. Van de meeste landen is niet bekend hoever de ontwikkeling inmiddels is. Ook de Amerikanen doen daarover geen mededelingen. Alleen in Noord-Korea wordt openlijk gesproken over het ontwikkelen en testen van hypersonische raketten terwijl de bevolking honger lijdt. De Noord-Koreanen beweren een succesvolle test te hebben uitgevoerd, maar experts betwijfelen dit. Maar een nieuwe wapenwedloop lijkt niet onmogelijk en dan moet overal ter wereld weer gevreesd worden voor ‘the day after’.

Bekijk ook:
Onderdeel van Chinese raket gaat neerstorten op aarde, maar niemand weet waar

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.