Brabanders zijn het best vertegenwoordigd als orgaandonoren 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Brabanders zijn het best vertegenwoordigd als orgaandonoren

Sinds de komst van de donorwet in 2018 heeft slechts een half miljoen Nederlanders hun keuze vastgelegd in het nieuwe donorregister. Daarnaast heeft meer dan de helft van de Nederlanders niet aangegeven of ze hun organen willen afstaan na hun overlijden. Dit schrikbarende aantal heeft de overheid doen besluiten om een speciale campagne op te zetten.

1 juli 2020

Op 1 juli 2020 gaat de donorwet definitief in. Iedere volwassene moet dan expliciet (hebben) laten weten wat ze willen na hun dood. Een lastige keuze, wanneer je niets doet wordt er namelijk vanuit gegaan dat jouw organen gebruikt mogen worden. Sinds de aanname van de nieuwe donorwet, in februari vorig jaar, zijn er 508.000 donoren bijgekomen. Dit betekent dat het huidige aantal mensen die een keuze hebben gemaakt op 6,7 miljoen ligt. Meer dan de helft, 3,8 miljoen, is geregistreerd donor.

Voorkom lastige situaties en leg het vast

Dagelijks komen er situaties voor waarbij een overleden persoon niet aangegeven heeft wat hij of zij wil met de organen na het overlijden. Zeker wanneer iemand plotseling komt te overlijden is dat erg lastig terug te halen. Uiteindelijk is een situatie als deze een persoonlijke afweging, waar toch de familie dan ineens over moet oordelen. Het is een moeilijk onderwerp, aldus Minister Bruins van Medische Zorg. Daarnaast geeft Bruins aan dat het goed is om er over na te denken, maar dat je niet vergeet deze informatie voor 1 juli 2020 aan te geven.

Bekijk ook:
7 geniale relatietips die ieder koppel gelukkiger maken

Verschillen tussen mensen

Uit de geanonimiseerde cijfers van het donorregister blijkt nog iets anders bijzonders. 31 procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen maken bezwaar tegen orgaandonatie. Maar daarnaast zijn er ook grote regionale verschillen. Zo zijn Brabanders met maar liefst 60% geregistreerde orgaandonoren het best vertegenwoordigd. Inwoners van Flevoland geven in 38% van de gevallen aan om organen te willen doneren na het overlijden.

Keuze vastleggen?

Wil je meer informatie over het donorregister of wil je je keuze vastleggen? Je kunt dit gemakkelijk en snel regelen via donorregister.nl.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.