'Deus vult' zien we niet meer terug in Crusader Kings 3 13
Saved Read later
Deel dit bericht

‘Deus vult’ zien we niet meer terug in Crusader Kings 3

Gamers zijn boos, heel boos! Het veel geliefde historische spel ‘Crusader Kings' krijgt een vervolg, Crusader Kings 3. Waarom zijn de gamers boos, de christelijke strijdkreet ‘Deus Vult' komt niet meer terug in de derde Crusader Kings. De reden? De spelmakers zijn bang omdat de kreet momenteel ook in gebruik is bij enkele fascisten.

De gamers zijn boos, het weghalen is ‘politiek', het is een historische spel en de kreet is dat ook. Het spel speeld zich bovendien af ten tijden van de kruistochten, vele snappen dan ook het probleem niet met de kreet. Gaming website RockPaperShotgun kwam met het nieuws naar buiten dat Paradox de kreet schrapt. Paradox gaf aan dit te doen omdat de kreet een ‘vine meme van racisten' is geworden op het internet. Paradox gaf daarbij aan te blijven kijken naar de politieke gevoeligheid in haar spellen.

Middeleeuwen

Het spel speelt zich af in de middeleeuwen en de religieuze kreet past daar in volgens veel gamers. De kreet van de tegenpartij ‘Allahu Hakbar' welke ook vaak in de hedendaagse tijd te horen is bij bijvoorbeeld een aanslag blijft opvallend genoeg wel in het spel. Kennelijk hecht Paradox meer waarde aan enkele ‘fascisten' die een kreet roepen bij een aanslag dan vele jihadisten welke ‘Allahu Hakbar' gebruiken bij hun aanslagen. Het weglaten van de Christelijke kreet is volgens vele dan ook een stap te ver.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Het wegnemen van de kreet doet af aan de historische periode waarin het spel zich afspeelt. De reden van Paradox om niet tegen het zere been te schoppen van enkele langtenige klagers valt in de game comunitie ook niet bepaald goed. Mocht dit de reden zijn, waarom dan niet beide kreten verwijderen klinkt het veel.

Het overgrote deel van de gamers neemt helemaal geen aanstoot aan de kreet, deze vinden het juist goed passen bij een spel over de kruistochten. Sommige vragen zich af of bij Crusader Kings 4 mischien wel de kruistochten zelf weg gehaald worden, een kruistocht kan immers ook best ‘aanstootgevend' zijn. De naam Crusader Kings is misschien ook wel schoppen tegen iemand zijn zere been!

Politiek correcte kruistochten

Kruistochten zonder religieuze kreet, het is als oorlog zonder wapens. Politiek correct zijn is niet per definitie slecht, maar om kreten uit een spel te halen gaat toch wel ver. Crusader Kings is trouwens niet het enige spel waar men doorslaat met politieke correctheid. Mortal Kombat 11 schrapt het ‘OK' hand gebaar. Dit gebaar kan je namelijk opvatten als een verkapte ‘White Power'.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

Babies doden? Dat is in Crusader Kings 3 trouwens wel helemaal politiek correct. Geen probleem een dode baby schopt niemand tegen het zere been. De trailer van het spel focust zich zelfs op het doden van een baby want tja, de middeleeuwen dat waren duistere tijden vol dood en verderf. Zonder religieuze kreten van Christelijke kant en vol met Jihadistische kreten van de andere kant. Niemand zal het immers maar durven om kritiek te uiten op een kreet uit de Islam, dat is namelijk racisme. Deus Volt! Dat is natuurlijk een van de meest schandelijke dingen die je kan laten horen in een spel.

Die baby, die kun je trouwens zien ‘sterven' digitale-babymoord is hip met giftige slangen natuurlijk!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.