Bijstandsuitkering
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel geld mag je bijverdienen als je een bijstandsuitkering hebt

Soms gebeurt het dat je door omstandigheden het sociale vangnet van ons land moet gebruiken. Als je zonder werk komt te zitten, of je bedrijf gaat failliet, dan bestaat de kans dat je een bijstandsuitkering aan moet vragen. Als je in die situatie een extraatje kunt verdienen dan is dat zeker welkom, maar hoeveel mag je naast je uitkering bijverdienen? We hebben het antwoord op deze vraag opgezocht.

Bijverdienen terwijl je een bijstandsuitkering hebt

Met de huidige inflatie is het moeilijk rondkomen. Er zijn veel bedrijven die de afgelopen jaren de deur hebben moeten sluiten. Ook veel particulieren hebben het financieel zwaar. De rijen voor de voedselbank zijn nog nooit zo lang geweest, evenals het stapeltje aanvragen voor een bijstandsuitkering bij de gemeente. Een beetje extra inkomen is voor veel mensen wat extra lucht.

De overheid heeft regels en wetten die dit mogelijk maken. Het kabinet wil mensen hiermee stimuleren om werkervaring op te doen, geld te verdienen, en zo de kans op een fulltime baan te vergroten. Als je extra bijverdient dan heb je recht op een zogeheten ‘inkomstenvrijlating’. Dit houdt in dat je een gedeelte van het geld dat je hebt bijverdient mag houden. Dat komt dus bovenop de inkomsten van je bijstandsuitkering.

Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

bijstandsuitkering extra geld

Inkomstenvrijlating 2023

Er zijn drie soorten inkomstenvrijlating. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie op welke vorm jij recht hebt. We hebben onze informatie uit recente publicaties van de wettenbank van website Overheid.nl gehaald. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet en is het meest accuraat. Als je deze regels aanhoudt dan kun je zonder problemen wat extra geld verdienen als je een bijstandsuitkering hebt.

Inkomstenvrijlating per persoon

Het wettelijke bedrag dat je mag houden is €246 per maand. Als de sociale dienst heeft besloten dat je werk bijdraagt aan het vergroten van kans op fulltime werk, dan mag je 25% van je inkomsten houden met een maximum van 246 euro. Van elke 100 euro die je verdient, mag je 25 euro houden. Je mag dit voor de duur van maximaal 6 maanden doen.

Inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders

Alleenstaande ouders hebben maximaal 6 maanden recht op een inkomstenvrijlating van €153,38 per maand. Dat is inderdaad minder dan een alleenstaand persoon. Echter mogen ze na 6 maanden nog eens 30 maanden 12,5% van het verdiende geld houden. Bij een alleenstaand persoon stopt het definitief na een half jaar.

Inkomstenvrijlating medische urenbeperking

Als iemand een medische urenbeperking heeft, en om deze reden niet fulltime kan werken, dan is er een inkomstenvrijlating van €155,56 van kracht. Na 6 maanden mag je 15% van je extra verdiensten houden totdat je medische beperking verleden tijd is. Als je beter bent wordt de inkomstenvrijlating direct gestopt. Je kunt ook meteen checken of je recht hebt op ‘vergeten geld‘ van de overheid.

bijstandsuitkering geld

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.