App waarschuwt voor teken in je omgeving 12
Saved Read later
Deel dit bericht

App waarschuwt voor teken in je omgeving

In de warme zomermaanden juni en juli laten teken zich steeds meer zien. In deze maanden wordt de helft van alle tekenbeten opgelopen. Het aantal tekenbeten neemt dan ook fors toe in Nederland. Maar waar in Nederland loop je het meeste risico op een tekenbeet? Met de app van Nature Today kun je checken wat de tekenverwachting in jouw omgeving is. 

Hoe gevaarlijk zijn teken?

Veel teken dragen een Borrelia-bacterie bij zich. Deze bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze infectieziekte kan het zenuwstelsel aantasten, maar je kunt er ook hart- en spierproblemen door krijgen. Teken kunnen dus gevaarlijk zijn als het leidt tot de ziekte van Lyme. Het is daarom dan ook heel belangrijk om jezelf vaak te checken op het hebben van een tekenbeet. Het is echter niet zo dat iedereen die een tekenbeet heeft, gelijk kans heeft om de ziekte van Lyme op te lopen.

Hoe herken ik een tekenbeet?

Wanneer je bijvoorbeeld na een wandeling in het bos een tekenbeet ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je doen met een tekentang of pincet. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting vrijwel nihil.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Drie dagen tot drie weken na een tekenbeet kun je last krijgen van klachten. Vaak komt het voor dat rond de plaats van de beet een rode ringvormige huiduitslag ontstaat. Ook komt het regelmatig voor dat mensen met een tekenbeet klachten krijgen als hoofdpijn, vermoeidheid en koorts. Wanneer je merkt dat je deze symptomen hebt, ga dan direct naar de huisarts.

Hoe kan ik teken opsporen?

Een tekenbeet wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Dit is natuurlijk heel lastig, want je wist voorheen nooit waar je een tekenbeet kon oplopen. Tot nu, want met de app van Nature Today is het mogelijk om de tekensituatie in heel Nederland te bekijken. Je kunt een willekeurige locatie in Nederland selecteren om te zien hoe de tekensituatie daar is. Deze app waarschuwt jou voor locaties waar je het meeste risico loopt op een tekenbeet.

Het is gebleken dat veel mensen na een bezoek aan de natuur niet checken op een tekenbeet. Echter is dit wel belangrijk om eventuele klachten te voorkomen. Ook hierop speelt de Nature Today app in, want in deze app kun je instellen dat jij later op die dag een tekencheck-notificatie wilt ontvangen. Het doel van de Nature Today app is dan ook om te helpen een tekenbeet te voorkomen.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

Wel hopen zij hiermee ook mensen aan te sporen om zelf beter op teken en tekenbeten te letten. Je kunt een tekenbeet namelijk op veel verschillende plekken oplopen. Denk aan het bos en in de duinen, maar ook in parken of in je eigen tuin. Eigenlijk is het zo dat overal waar het groen is, je teken kunt verwachten. Let deze zomermaanden dus extra goed op, en check jezelf regelmatig op het hebben van een tekenbeet.

 

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.