Aandelen flink in populariteit gegroeid onder particulieren 12
Pop Nukoonrat © / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Aandelen flink in populariteit gegroeid onder particulieren

Beleggen in aandelen, grondstoffen of bijvoorbeeld valuta is al lang niet meer iets van de allerrijksten! Er zijn steeds meer kleinere, particuliere beleggers die aandelen kopen. Mede door het feit dat beleggen in aandelen steeds eenvoudiger wordt. Daarbij heeft de corona crisis, als gevolg van de uitbraak van het corona virus begin maart, ertoe geleid dat aandelen goedkoper zijn geworden. Onder goedkope aandelen verstaan we hierbij aandelen waarvan de waarde de afgelopen periode flink gedaald is. Zonder risico is beleggen in aandelen momenteel allerminst. Nog steeds vreest men voor de uitbraak van een tweede golf met besmettingen. Wat zijn de gevolgen hiervan op de aandelenbeurzen? Zijn er alternatieven waarin je kunt beleggen?

Corona crisis heeft beleggen populairder gemaakt

Vaak gaat een financiële crisis gepaard met onzekerheid. Het maakt dat consumenten de hand op de knip houden, bedrijven aan omzet verliezen en vaste banen lang niet altijd een zekerheid zijn op een inkomen. Spaargeld beleggen kan om deze redenen riskant zijn. Je wilt een potje achter de hand hebben voor het geval het bedrijf waarvoor je werkt failliet gaat of je op straat zet. Toch merken brokers, aanbieders van online beleggen, dat beleggen aan populariteit wint onder particulieren.

Een opvallend gegeven! In de periode rond de vorige financiële crisis, tussen 2007 en 2009, verlieten veel particuliere beleggers de aandelenmarkt juist. Vaak hebben particuliere beleggers een beperkt uithoudingsvermogen, wanneer het gaat om investeringen op de beurs. Een paar flinke tegenvallers kunnen reden zijn om een portefeuille met verlies te verkopen en uit te laten betalen op een veiligere bankrekening. Daar waar de economie fluctueert, waarbij een diep dal vaak gevolgd wordt door een hoge piek. Uiteraard zal er na zo’n piek een nieuw dal ontstaan.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Aandelen op beurzen zijn momenteel goedkoop

Het feit dat particulieren hun geld op de beurs beleggen kan op verschillende manieren verklaard worden. Geld sparen is momenteel niet aantrekkelijk, door de lage rente die banken bieden. Op deze manier levert geld nauwelijks geld op! Een andere reden die verklaart waarom beleggen op de beurs aantrekkelijker wordt, zijn de dalende prijzen van aandelen. Zeker in de eerste weken na de uitbraak van het corona virus zijn de aandelenprijzen sterk gedaald. Een goed moment om in bedrijven te investeren, met het idee dat de waarde van deze aandelen in de komende jaren zal stijgen.

Momenteel hebben veel aandelen zich al grotendeels hersteld, wat het weer iets minder aantrekkelijk maakt om aandelen te kopen. De uitbraak van een volgende golf met besmettingen kan immers een nieuwe daling inleiden.

Veiligere alternatieven voor aandelen

Beleggen in aandelen is niet de enige mogelijkheid die je hebt, wanneer je geld wilt investeren. Denk bijvoorbeeld ook aan de aankoop van een tweede woning, wanneer je een goed gevulde spaarrekening hebt. Van stenen wordt gezegd dat ze hun waarde niet verliezen. Naast de mogelijkheid om de woning op termijn te verkopen, kun je deze verhuren. Zo verdien je maandelijks een deel van de investering in de woning terug.

Bekijk ook:
Optimaliseer jouw netwerkervaring: Het belang van visitekaartjes met QR code

Beleggen in grondstoffen is populair

Een tweede woning te kopen is niet de enige mogelijkheid die je hebt. Ook investeren in grondstoffen kan interessant zijn. Veel beleggers kiezen er in onrustige tijden voor, om een deel van hun vermogen in grondstoffen te stoppen. Het bekendste voorbeeld van zo’n relatief veilige haven is goud. Goud is een stabiele grondstof, die niet snel aan waarde zal verliezen. Andersom zal je hier op korte termijn geen hoog rendement mee behalen. De beperkte volatiliteit maakt goud een goed alternatief voor aandelen, wanneer de markt onrustig is. Ook voor zilver geldt dat dit een slimme investering kan zijn ten tijde van een daling van de aandelenprijzen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.