Zo kan je langer thuis blijven wonen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo kan je langer thuis blijven wonen

Het liefste blijven de meeste mensen zo lang mogelijk thuis wonen, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch kan iemand langer thuis wonen zolang de woning er maar erop is aangepast. Maar, wat moet in huis moet je dan precies aanpassen? In dit artikel zetten we een paar handige tips voor je op een rij!

In Nederland blijven ouderen steeds langer zelfstandig in huis wonen. Deze trend is al jaren aan de gang in ons land en wordt ook actief door onze overheid gestimuleerd. Ouderen willen namelijk het liefst zo lang mogelijk thuis wonen, zolang dit fysiek en geestelijk nog kan. Dat is voor de fitte ouderen geen probleem, maar ook de ouderen met een wat mindere conditie blijven graag thuis wonen. Gelukkig is dit vandaag de dag ook een mogelijkheid voor deze groep mensen, want met een paar aanpassingen in huis kunnen ook zij op een comfortabele en veilige manier thuis blijven wonen.

Woning aanpassen om langer thuis te blijven wonen

De volgende aanpassingen worden vaak in huis gedaan voor ouderen die langer thuis blijven wonen:

 • Traplift. Ouderen kunnen beter in een huis of appartement wonen met alleen een begane grond, maar soms is dat niet mogelijk. Dan is het toch vervelend als je niet de trap kan oplopen om naar boven te gaan, maar met een traplift is dat probleem snel opgelost.
 • Drempels. Binnenshuis worden drempels vaak gesloopt omdat je hier makkelijk over kan struikelen. Er zijn daarnaast genoeg ouderen die een drempelhulp kopen voor buiten kopen zodat hun huis makkelijker met een rolstoel of rollator te betreden is.
 • Weghalen van struikelobjecten. Struikelen is een van de grotere gevaren binnenshuis en zeker ouderen lopen een verhoogd risico op een valongeluk. Vaak worden daarom allerlei overbodige struikelobjecten weggehaald. Denk bijvoorbeeld aan kleedjes, tapijten en kabels die over de vloer lopen. Dat maakt het huis toch weer een stukje veiliger. Overigens is dit ook wel een tip voor iedereen, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
 • Alarm. Soms komt het voor dat je meteen (medische) hulp nodig hebt en dan is het wel zo fijn dat je de diensten zo snel mogelijk kan alarmeren. Ouderen maken hierdoor vaak gebruik van een persoonlijk alarm in huis. Dit is meestal een accessoire die ze zelf bij zich dragen, waarmee ze met een druk op de klok alarm kunnen slaan. Dat gaat toch net wat sneller dan 112 bellen!
Bekijk ook:
7 Makkelijke gewoontes voor een gezonder leven

Badkamer

 • Verbouwing van de badkamer. De badkamer is vaak een van de eerste ruimtes die wordt aangepast voor ouderen. Een normale badkamer vormt voor de meeste mensen geen problemen, maar voor mensen die slecht ter been zijn kan deze ruimte behoorlijk uitdagend en gevaarlijk zijn. Dat is met een paar aanpassingen snel opgelost:
  • De verhoogde toiletpot. Ouderen zijn vaak wat minder flexibel en hebben meer moeite met opstaan en bukken. Naar de wc gaan is daardoor een flinke opgave, maar met een verhoogde toiletpot is dat verleden tijd. Hierdoor hoeven mensen namelijk minder ver te bukken en is het opstaan ook een stukje makkelijker.
  • Geen bad maar een inloopdouche. Veel mensen vinden het fijn om in bad te gaan, maar voor ouderen is het vaak wel lastig om weer uit het bad te komen. Een douche – met een stabiele kruk om op te zitten – is daarom een veel veiligere optie
  • Steunbeugels. Een badkamer is na gebruik altijd een beetje vochtig en dat zorgt soms voor glibberige praktijken. Een valpartij ligt daardoor op de loer, maar met wat steunbeugels kan je die weer voorkomen.
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.