in

Wat is duurzaam beddengoed?

Katarzyna Białasiewicz © / 123rf.com

Wat is er beter dan lekker onder een fris dekbed liggen? Liggen onder een fris en duurzaam dekbed natuurlijk! Toch is het niet altijd makkelijk om deze combinatie te vinden, terwijl het wel een vraag is die steeds vaker gesteld wordt. Maar wat is een duurzaam dekbed precies? En in welke stijlen is dit allemaal te vinden?

Duurzaamheid

Beddengoed kan niet zomaar bestempeld worden als duurzaam. Een duurzaam dekbed heeft meestal een keurmerk van BCI, dat staat voor het Better Cotton Initiative. Ook een Fairtrade keurmerk is belangrijk. Beddengoed voorzien van een BCI keurmerk kan ook als ecologisch dekbbed worden gezien. Er zijn een aantal eisen waar het katoen van het beddengoed aan moet voldoen om een BCI keurmerk te krijgen. Er wordt gelet op de volgende punten:

  • Minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  • Efficiënt watergebruik (geen eisen aan verbod op teelt in waterschaarse regio’s).
  • Aandacht voor bodemgezondheid.
  • Bescherming van natuurlijke leefomgeving.
  • Zorg en aandacht voor kwaliteit van de vezels.
  • Waardig werk (zoals geen kinderarbeid, dwangarbeid, recht om in vakbond te verenigen, eisen aan werktijden, minimumloon, gezonden en veilige werkomstandigheden). Geen eis m.b.t. eerlijke prijs/leefbaar loon.

Duurzaam beddengoed

De term ‘duurzaam beddengoed’ klinkt misschien alsof het allemaal heel saai zal zijn en niet veel van elkaar varieert. Toch is dit niet het geval. Ook duurzaam beddengoed is gewoon te verkrijgen in allerlei soorten verschillende maten, kleuren en vormen. Je kunt kiezen voor een simpele, zwarte stijl, maar ook voor een dekbedovertrek vol met bloemen en jungleafbeeldingen. Dierenprints worden ook steeds populairder. Natuurlijk wordt er geen gebruik gemaakt van dierenvacht hiervoor.

Wat maakt iets duurzaam?

Je wilt zo lang mogelijk met een product kunnen doen. Beddengoed is iets wat je dagelijks gebruikt, dan is het ook wel zo fijn als je niet om de haverklap een nieuw dekbedovertrek hoeft te kopen. Is de tijd eindelijk aangekomen waarop je het echt niet meer kunt gebruiken? Dan wil je dat het mogelijk is om te hergebruiken of te recyclen, duurzaamheid heeft namelijk ook te maken met de levensloop van een product. Door het product om te toveren tot een ander product ben je toch de levensloop van het product aan het verlengen.

Ook moet er zo min mogelijk poes-pas bij de productie te pas zijn gekomen. Duurzaamheid gaat namelijk over hoe vriendelijk iets is voor de wereld om zich heen. Dat is waar het keurmerk van BCI op let.

Waar koop ik duurzaam beddengoed?

Het is niet altijd even makkelijk om te weten wanneer iets precies duurzaam is als het niet in grote letters weergegeven wordt. Vaak hebben websites wel informatie over duurzaamheid online staan als dit deel is van hun assortiment. Als we bijvoorbeeld naar smulderstextiel.nl gaan, dan zien we een heel uitgebreid assortiment aan duurzaam beddengoed inclusief een stukje uitleg over wat het precies inhoudt. Verder zien we bij de details van het beddengoed ook dat het 100% biologisch materiaal is, en staat er in de beschrijving over welk keurmerk het beschikt.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zijn fillers echt zo onschuldig als wij denken?

Hoe overleef jij de hittegolf?