Wat is duurzaam beddengoed? 12
Katarzyna Białasiewicz © / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is duurzaam beddengoed?

Wat is er beter dan lekker onder een fris dekbed liggen? Liggen onder een fris en duurzaam dekbed natuurlijk! Toch is het niet altijd makkelijk om deze combinatie te vinden, terwijl het wel een vraag is die steeds vaker gesteld wordt. Maar wat is een duurzaam dekbed precies? En in welke stijlen is dit allemaal te vinden?

Duurzaamheid

Beddengoed kan niet zomaar bestempeld worden als duurzaam. Een duurzaam dekbed heeft meestal een keurmerk van BCI, dat staat voor het Better Cotton Initiative. Ook een Fairtrade keurmerk is belangrijk. Beddengoed voorzien van een BCI keurmerk kan ook als ecologisch dekbbed worden gezien. Er zijn een aantal eisen waar het katoen van het beddengoed aan moet voldoen om een BCI keurmerk te krijgen. Er wordt gelet op de volgende punten:

  • Minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  • Efficiënt watergebruik (geen eisen aan verbod op teelt in waterschaarse regio’s).
  • Aandacht voor bodemgezondheid.
  • Bescherming van natuurlijke leefomgeving.
  • Zorg en aandacht voor kwaliteit van de vezels.
  • Waardig werk (zoals geen kinderarbeid, dwangarbeid, recht om in vakbond te verenigen, eisen aan werktijden, minimumloon, gezonden en veilige werkomstandigheden). Geen eis m.b.t. eerlijke prijs/leefbaar loon.

Wat is duurzaam beddengoed? 14

Duurzaam beddengoed

De term ‘duurzaam beddengoed' klinkt misschien alsof het allemaal heel saai zal zijn en niet veel van elkaar varieert. Toch is dit niet het geval. Ook duurzaam beddengoed is gewoon te verkrijgen in allerlei soorten verschillende maten, kleuren en vormen. Je kunt kiezen voor een simpele, zwarte stijl, maar ook voor een dekbedovertrek vol met bloemen en jungleafbeeldingen. Dierenprints worden ook steeds populairder. Natuurlijk wordt er geen gebruik gemaakt van dierenvacht hiervoor.

Wat maakt iets duurzaam?

Je wilt zo lang mogelijk met een product kunnen doen. Beddengoed is iets wat je dagelijks gebruikt, dan is het ook wel zo fijn als je niet om de haverklap een nieuw dekbedovertrek hoeft te kopen. Is de tijd eindelijk aangekomen waarop je het echt niet meer kunt gebruiken? Dan wil je dat het mogelijk is om te hergebruiken of te recyclen, duurzaamheid heeft namelijk ook te maken met de levensloop van een product. Door het product om te toveren tot een ander product ben je toch de levensloop van het product aan het verlengen.

Ook moet er zo min mogelijk poes-pas bij de productie te pas zijn gekomen. Duurzaamheid gaat namelijk over hoe vriendelijk iets is voor de wereld om zich heen. Dat is waar het keurmerk van BCI op let.

Waar koop ik duurzaam beddengoed?

Het is niet altijd even makkelijk om te weten wanneer iets precies duurzaam is als het niet in grote letters weergegeven wordt. Vaak hebben websites wel informatie over duurzaamheid online staan als dit deel is van hun assortiment. Als we bijvoorbeeld naar smulderstextiel.nl gaan, dan zien we een heel uitgebreid assortiment aan duurzaam beddengoed inclusief een stukje uitleg over wat het precies inhoudt. Verder zien we bij de details van het beddengoed ook dat het 100% biologisch materiaal is, en staat er in de beschrijving over welk keurmerk het beschikt.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.