Waarom wordt de Wattage en de hoeveelheid licht (Lumen) door elkaar gehaald? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom wordt de Wattage en de hoeveelheid licht (Lumen) door elkaar gehaald?

Als je voor het eerst verlichting gaat kopen voor je woning, dan kom je allerlei termen tegen die je waarschijnlijk nog niet zo bekend voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de termen ‘Wattage’ en ‘Lumen’. Het is niet vreemd dat je nog niet precies weet wat het verschil tussen deze termen is. Het wordt zelfs door de meest ervaren klussers nog wel eens door elkaar gehaald. In dit artikel leggen we uit wat Wattage en Lumen precies zijn en hoe ze met elkaar in verband staan.

Wat is Wattage bij verlichting?

Laten we eerst kort uitleggen wat Wattage bij verlichting precies is. Wattage van een lamp geeft aan wat het energieverbruik van de betreffende lamp is. Een hoger Wattage betekent dus ook een hoger energieverbruik. Gloeilampen hebben doorgaans het hoogste Wattage nodig voor het creëren van licht. Daarna volgen de halogeenlamp en de spaarlamp. LED lampen hebben doorgaans maar een heel laag vermogen nodig om dezelfde hoeveelheid verlichting als een gloeilamp te leveren.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

De meeste mensen letten bij het kopen van een lamp enkel op het Wattage en kunnen aan de hand daarvan de lichthoeveelheid goed inschatten. Bij LED lampen is dit echter een stuk lastiger, omdat het vermogen (Wattage) bij LED lampen heel anders werkt dan bij traditionele lampen. Daarom kijken we liever naar de totale lichthoeveelheid (uitgedrukt in Lumen) om te bepalen hoeveel licht een bepaalde lamp oplevert.

Waarom wordt de Wattage en de hoeveelheid licht (Lumen) door elkaar gehaald? 16

Wat is Lumen bij verlichting?

Zoals hierboven beschreven is, kijken veel mensen enkel naar Wattage bij het kopen van een lamp. Om te bepalen hoeveel licht een lamp oplevert is het echter veel belangrijker om te kijken naar de totale lichthoeveelheid, uitgedrukt in Lumen. Een gloeilamp met 30 Watt vermogen levert bijvoorbeeld een totale lichthoeveelheid van 300 Lumen op, terwijl een LED lamp met 4 Watt vermogen eenzelfde totale lichthoeveelheid van 300 Lumen oplevert. Zoals je ziet presteert een LED lamp met minder vermogen dus net zo goed als een gloeilamp. Het grote voordeel van overstappen op LED lampen is dan ook dat je energieverbruik flink naar beneden gaat.

Bekijk ook:
Tijd voor een update: de grootste keukentrends voor 2024

Waarom kiezen mensen voor LED verlichting?

Nu je wat meer over Wattage en Lumen hebt geleerd, is het waarschijnlijk al wat logischer geworden waarom mensen kiezen voor LED verlichting. LED lampen kunnen met een lager energieverbruik dezelfde totale lichthoeveelheid leveren als een gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp. Daarnaast gaat een LED lamp doorgaans een stuk langer mee dan deze traditionele lampen, waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen. LED lampen zijn dus niet alleen een stuk beter voor je portemonnee, het is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat het aanschaffen van LED lampen wel wat duurder is dan gloeilampen, halogeenlampen of spaarlampen, maar in de praktijk bespaart het op de lange termijn vrijwel altijd geld. Daarnaast kun je door goed gebruik van LED verlichting ook veel meer sfeer in je huis creëren dan met traditionele lampen. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos!

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.