Voordelen van een boom in je tuin 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Voordelen van een boom in je tuin

Heb je ruimte over in je tuin? Weet je niet goed hoe je die lege plek moet opvullen? In dit artikel leggen we uit waarom het planten van een boom een slim idee is. En we delen een paar van onze favoriete bomen!

De voordelen van een boom of meerdere bomen in je tuin

Een (extra) boom planten in je tuin is helemaal geen gek idee. Een of meerdere bomen in je tuin planten levert jezelf – en je medemens – namelijk heel wat voordelen op:

 • Bomen produceren en zuiveren zuurstof
  Bomen worden vaak de longen van de aarde genoemd omdat ze verantwoordelijk zijn voor de zuurstofproductie. Zonder bomen kunnen wij niet leven, dus je mag bomen gerust belangrijk noemen. Daarnaast hebben bomen ook een zuiverende functie. Ze filteren als het ware de omringende lucht door vervuilende stofjes op te slaan. Een prima reden om een boom te planten, want een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor je gezondheid.
 • Bomen zorgen voor verkoeling
  Met steeds maar stijgende temperaturen zoeken we allerlei manieren om de hitte tegen te gaan. Een simpele oplossing: meer bomen planten. Bomen zorgen namelijk voor verkoeling. Ze geven schaduw, en daar is het minder warm. Daarnaast koelen bomen zichzelf en de omgeving af met een evapotranspiratie proces. Hierbij produceren ze een waterdamp die de omringende lucht afkoelt. Een tuin omringt door bomen zal daarom een stuk koeler aanvoelen dan een tuin zonder begroeiing.
 • Bomen zijn goed voor je mentale gezondheid
  Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben allerlei positieve effecten aangetoond die bomen hebben op de (mentale) gezondheid van mensen. Een veelgenoemd onderzoek is waaruit blijkt dat patiënten van een ziekenhuis sneller genezen als ze uitzicht hebben op een perceel met bomen. Daarnaast zijn er ook talloze onderzoeken die aantonen dat een groene omgeving beter is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Zo kan je aan je gezondheid werken zonder er echt veel voor te doen. Dat is nog eens makkelijk!
 • Bomen slaan CO2 op
  Vind je de strijd tegen klimaatverandering een big issue? Dan is het planten van een boom in je tuin dé manier om je steentje bij te dragen. Bomen slaan namelijk CO2 op en dat is de grote boosdoener van global warming.
 • Bomen zijn goed voor de waarde van je huis
  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een of meerdere bomen in je tuin de waarde van je huis vergroot. Bomen zijn dus niet alleen goed voor je gezondheid en het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Dat is nog eens voordelig.

Dit zijn de belangrijkste, maar niet de enigste voordelen van bomen in je tuin. Bomen hebben namelijk nog veel meer voordelen, bijna te veel om op te noemen. Al met al kan je wel concluderen dat het planten van een nieuwe boom in je tuin een slimme investering is.

Voordelen van een boom in je tuin 21

Leuke bomen voor in je tuin

Ben je op zoek naar een of meerdere leuke bomen in je tuin?
Dan hebben wij de volgende aanraders voor je :

Bekijk ook:
De vijf hipste planten van dit moment

Olijfboom

Een olijfboom is altijd een aanwinst voor je tuin. De boom herken je aan het grijsgroene blad en zijn grillige stam. Het blad blijft in de winter aan de olijfboom zitten en in lente bloeit de boom met witte bloemen.

Voordelen van een boom in je tuin 22

Photinia Glansmispel Leiboom

De photinia glansmispelleiboom herken je aan de rode bladeren die langzaam een groene kleur krijgen. De boom is ideaal om bij het een laag hek te plaatsen voor extra privacy.

Voordelen van een boom in je tuin 23

Malus Red Sentinel

De sierappelboom malus Red Sentinel is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een kleine boom met een lage prijs. De boom wordt niet langer dan één meter, krijgt in de lente witte bloesem en in er groeien in de zomer rode appeltjes.

Voordelen van een boom in je tuin 24

Pinus Sylvestris Watereri

De Pinus Sylvestris Watereri is een prachtige bonsai boom. Met deze boom haal je een unieke blikvanger in huis, die je niet gauw in andere tuinen zal tegenkomen. Je hebt er wel groene vingers voor nodig, wat deze boom vergt veel aandacht.

Bekijk ook:
Vleesetende planten: hoe gevaarlijk zijn die?

Voordelen van een boom in je tuin 25

Trachycarpus Fortunei

Met de Trachycarpus fortunei krijg je een vakantiesfeertje in je eigen tuin. Het is een Chinese waaierpalm die in alle maten te vinden is, dus deze boom is geschikt voor alle tuinen.

Voordelen van een boom in je tuin 26

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.