De 10 meest bizarre sekten
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 meest bizarre sekten

Het is moeilijk om een duidelijke definitie te geven van het woord sekte. In het algemeen gebruiken we dat voor een groep mensen die zich buiten de samenleving heeft geplaatst en een ‘geloof’ aanhangt dat de groep kenmerkt. Het woord heeft duidelijk een negatieve klank gekregen en wordt geassocieerd met hersenspoeling en excessen. Als je hieronder leest wat de meest bizarre sektes uitspoken, kan je er maar beter ver vandaan blijven.

De 10 meest bizarre sekten

Het woord sekte heeft sowieso een negatieve bijklank, maar sommige sekten hebben wel erg vreemde gebruiken. Dit zijn de 10 meest bizarre sekten.

10. Creativity Movement

Wellicht klinkt de naam relatief onschuldig, maar de W in het logo maakt al iets meer duidelijk. De sekte gelooft dan godsdienst alleen bestemd is voor het witte ras. Ze gebruiken delen van de bijbel om hun gelijk te krijgen. Ze zien de joden als de belangrijkste vijand, maar willen het heilige land (de VS) ook volledig ontdoen van alle niet-witte invloeden. De sekte kwam onder druk te staan toen een groot deel van de leden werd gearresteerd in verband met een aanslag op een ‘zwarte’ kerk. Ook werden plannen ontdekt voor een moordaanslag op een senator, uiteraard geen witte.

Bekijk ook:
5 bijzondere religies die je nog niet kende

9. Moonies

In 1954 werd door de Zuid-Koreaan Sun Myung Moon de Unificatie Kerk opgericht. Hij vond de leerstellingen van christelijke kerken niet conservatief genoeg. De leer van de Unificatie Kerk heeft een aantal zeer extreme denkbeelden. Homofobie, antisemitisme en haat ten opzichte van atheïsten zijn dagelijkse kost voor de gelovigen. Maar de ideeën van Moon gingen verder en de kerk werd steeds meer een persoonlijkheidscultus. Zo mochten leden van de kerk alleen nog aan ‘voortplanting’ doen als er een foto van Moon in de kamer aanwezig was. Ook beweerde Moon dat Christus binnenkort zou komen om zijn werk af te maken. De kerk is overgenomen door de kinderen van Moon nadat hij overleed. Toetreden en vertrekken kan volgens de sekte probleemloos plaatsvinden, maar er wordt ook gefluisterd over massale hersenspoeling. Een van de meest bizarre sekten waar je liever niet mee geconfronteerd wordt.

8. Manson Family

Een van de beruchtste sektes was die van de Manson Family. Charles Manson verzamelde een groep fanatieke aanhangers om zich heen, vooral vrouwen. Ze pleegden moorden en schreven op de plaats van de misdaad songteksten van de Beatles in bloed op de muur. Manson was er van overtuigd dat er een rassenoorlog zou plaatsvinden. De Beatles wisten dit ook en in hun songs zaten boodschappen verborgen. De witten zouden de oorlog verliezen, maar de Manson Family zou de heerschappij daarna overnemen, hoewel ze zelf wit waren. Het deel van de Family dat nog leeft, zit voor de rest van het leven in de gevangenis in de VS.

sekten

7. The People’s Temple

James Warren Jones ging met zijn aanhangers naar Zuid-Amerika om daar een socialistische staat te vormen. De realiteit leek meer op een concentratiekamp waar alles wat de leden deden afhankelijk was van de ‘priester’ James Jones. De VS stuurden een onderzoeker naar Jonestown. Deze schrok zo van de plaatselijke omstandigheden dat hij voortijdig vertrok in gezelschap van een aantal leden dat ook liever terug wou naar de VS. Bij zijn vertrek werd Leo Ryan, de onderzoeker, echter neergeschoten door de bewakers van Jones. Deze zag hierna geen andere optie meer dan alle gemeenteleden opdracht te geven zelfmoord te plegen. In totaal 900 leden, mannen, vrouwen en kinderen, gaven in 1978 gevolg aan de oproep. Slechts 33 mensen ontsnapten naar de jungle en konden uitleg geven wat er was gebeurd binnen de sekte. Beslist een bizar verhaal.

Bekijk ook:
10 Populaire complottheorieën

6. Heaven’s gate

Zelfmoorden horen blijkbaar een beetje bij dit soort vreemde sekten. In 1997 pleegden 39 leden van de Heaven’s gate zelfmoord na een oproep van leider Marshall Applewhite. Hij dacht zeker te weten dat de aarde zou worden opgeschoond met de komst van de komeet Hale Bopp. De enige manier om te ontkomen was om het lichaam te verlaten en als geest opgepikt te worden door de buitenaardse wezens die in het kielzog van de komeet vlogen. De leden van de sekte waren op het moment dat ze hun eigen leven namen allen gekleed in het zwart en droegen witte Nike schoenen. Als een soort ticket voor de komende vlucht had iedereen 5 dollar en 75 cent bij zich.

5. Students of the Seven Seats

David Koresh was er van overtuigd dat hij de nieuwe Messias was of wellicht de vader daarvan. Om die reden mocht hij als enige seks hebben met alle vrouwen in de sekte ongeacht hun leeftijd. Een sektelid dat wist te ontsnappen beschuldigde Koresh van het verkrachten van een 10-jarige. De overheid had er genoeg van en viel de ranch in Texas binnen op zoek naar verboden wapens. Het verzet van de volgeling was zo heftig dat 4 agenten en 6 volgelingen van Koresh omkwamen. Daarna werd de ranch belegerd door politie en FBI. Dit beleg duurde 51 dagen, waarna de FBI de ranch bestormde. Hierbij kwamen in 1993 de meeste sekteleden inclusief Koresh om: 80 doden waaronder 22 kinderen.

4. Aum Shinirikyo

Shoko Asahara richtte deze sekte op in 1984, de naam betekent: de ultieme waarheid. Het begon onschuldig met yogalessen, maar al gauw werden daar zware fysieke trainingen aan toegevoegd. In de jaren 1994 en 1995 volgden moorden op tegenstanders van de sekte en hierbij werd onder meer gifgas gebruikt. De Japanse politie bestormde het hoofdkantoor van Aum Shinirikyo en vond daar biologische wapens en grondstoffen voor chemische wapens. Er was genoeg om miljoenen mensen te doden. De reden voor de voorgenomen massamoord is nog steeds onbekend. De leiders zijn veroordeeld tot de doodstraf.

Bekijk ook:
Moon-sekte: Verenigingskerk van de “Moonies”

3. De triomfantelijke en Universele kerk

Een vreemde sekte die niet opriep tot moord of andere gewelddadige zaken. De leider van de sekte, Mark Prophet, claimde met doden, geesten en mythische figuren te kunnen spreken. Prophet overleed in de jaren 70 en de FBI kreeg belangstelling voor de sekte toen de leden in de jaren 80 plotseling schuilkelders gingen inrichten en wapens kochten. Na het overlijden van de weduwe van Prophet viel de sekte echter uiteen. De sekte was berucht om de invloed die op het dagelijks leven van de leden werd uitgeoefend. Zelfs het dagelijks eten werd voorgeschreven en daarin hoorden altijd veel wortels. Bezit van zilverpapier was volstrekt verboden, omdat dit aandacht trekt van buitenlandse wezens. Een van de meest bizarre sekten dus.

Bizarre sekten

2. The fellowship of friends

Robert Earl Burton is naar eigen zeggen een engel en beheert met zijn volgelingen een wijnmakerij in Californië. Dat mag redelijk vrolijk klinken maar de realiteit is toch een beetje anders. De regels zijn behoorlijk streng. De sekteleden mogen niet zwemmen, geen grapjes maken en ook roken is uit den boze. De leiding van de sekte schrijft voor wat de leden mogen eten en hoe lang ze mogen slapen (nooit langer dan 6 uur). Het grootste deel van het inkomen, soms zelfs alles, moet worden afgestaan aan the fellowship. Waarom zou iemand dat doen, vraag jij je misschien af? Burton heeft het einde van de wereld voorspeld en alleen de leden zullen dit overleven.

1. The Remnant Fellowship

Nog een broederschap waar je niet van hoeft te schrikken, als je er tenminste niet toe behoort. Remnant betekent zoiets als kliekje of restje. Hier draait het om een combinatie van geloof en diëtiek. Diëtiste Gwen Shamblin beweerde in 1990 dat minder eten als zelfopoffering aan God moet worden gezien. Te veel eten is om die reden een zware zonde. Dat moeten de leden zelf dan maar weten, zou je denken. Maar de sekte kwam in 2003 in opspraak. Een kind overleed aan de gevolgen van disciplinaire acties van de ouders. Blijkbaar had het kind meerdere ‘overtredingen’ begaan. Het is wellicht het beste voorbeeld hoe zelfs onschuldige denkbeelden binnen een sekte tot drama’s kunnen leiden.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.