Verduurzamen van je woning: welke mogelijkheden heb je hiervoor? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Verduurzamen van je woning: welke mogelijkheden heb je hiervoor?

Van een blik op je energierekening word je niet blij. De energieprijzen zijn door het dak gegaan, waardoor de overheid bijvoorbeeld al met een prijsplafond op de proppen is gekomen. Hoe dit plafond precies tot uiting gaat komen, is nog steeds niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat je nu zelf ook aan zet bent. Door te verduurzamen op je energierekening kun je op de lange termijn veel geld besparen. Hoe je dit verduurzamen kunt doen? Daar heb je gelukkig meer dan voldoende mogelijkheden voor. In dit artikel vind je enkele ideeën om je woning te verduurzamen.

Mogelijkheid 1: zonnepanelen op het dak

Door zonnepanelen op je dak te leggen, creëer je je eigen energienetwerk. Een netwerk waarmee je niet meer afhankelijk bent van de energieprijzen. En waarmee je dus het nodige geld kunt besparen.

De zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit licht om in energie. Deze energie kun je vervolgens in je woning gebruiken, terwijl je hier ook je elektrische auto mee op kunt laden. Aangezien zonlicht gratis is, ben je op deze manier in staat om gratis energie te verbruiken.

Uiteraard moet je voor de zonnepanelen wel een investering doen. Gelukkig worden de zonnepanelen steeds beter, waardoor je minder panelen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Laat je op dit gebied door een specialist informeren, bijvoorbeeld over het soort zonnepaneel en de ideale plaatsing op het dak van je woning.

Bekijk ook:
Een cinewall met haard is ‘hot’

Mogelijkheid 2: slimme thermostaat

Een andere aanrader is een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat ben je op een handige manier in staat om veel energie te besparen.

Dit komt vooral doordat een slimme thermostaat zich aan jou aanpast. Zo’n thermostaat past zich aan je gedrag aan, waardoor de binnenhuistemperatuur altijd optimaal is. Door het zelflerende vermogen van de thermostaat bespaar je op den duur meer en meer energie.

Wat hierbij ook nog een voordeel is: je kunt ‘m op afstand bedienen. Ben je van huis naar werk gegaan en vergeten om de verwarming uit te zetten? Geen probleem. Pak je smartphone erbij en zet de verwarming op afstand alsnog uit. Als je geen slimme thermostaat in deze situatie zou hebben, zou de verwarming onnodig urenlang aanstaan.

Mogelijkheid 3: warmtepomp plaatsen

Eén van de populairste opties is om de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Met een warmtepomp kun volgens Milieu Centraal minimaal 350 euro per jaar op je energierekening besparen. Daarbij is het wel zo dat je eerst een flinke investering voor de warmtepomp moet doen.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

Daarnaast moet je rekening houden met de pomp zelf. De pomp is nogal groot en log, waardoor je ‘m niet overal in je woning kunt plaatsen. De moderne pompen zijn in ieder geval nog niet zo compact als een moderne cv-ketel.

Heb je interesse om een warmtepomp te laten plaatsen? Lees je dan even goed in. Je moet volledig begrijpen wat een warmtepomp is, wat hier de voordelen van zijn en waar je rekening mee moet houden.

Mogelijkheid 4: woning isoleren

Tot slot is het een prima optie om je woning te isoleren. Zo kun je spouwmuren isoleren, maar ook de vloer en/of het dak. Door je woning te isoleren, geniet je van twee voordelen:

  • Koude lucht kan van buitenaf niet meer je woning inkomen
  • Warmte lucht blijft in je woning

Deze twee voordelen zorgen voor één algemeen voordeel: de temperatuur in je woning blijft constant. Dit zorgt ervoor dat de verwarming minder hoeft te doen. En des te minder de verwarming doet, des te lager je energierekening uitvalt!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.