Een radiator is een apparaat waarmee je de ruimte opwarmt. Ze komen in allerlei verschillende soorten, maten en types, waardoor dit soms best voor wat verwarring kan zorgen. In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen over radiatoren met een antwoord voor je op een rij!
Wat is de meest voorkomende radiator?
De paneelradiator – soms ook wel bekend als plaatradiator – is het standaard radiatormodel en komt het meeste voor. Paneelradiatoren kan je vaak herkennen aan de ribbels, die ervoor zorgen dat de opwarming sneller gaat. Ze komen in verschillende soorten, maten en types, waardoor ze voor veel ruimten geschikt zijn.
Wat is een designradiator?
Radiatoren zijn soms niet bepaald mooi, en – zeker als ze groot zijn – kunnen de look van een ruimte behoorlijk beïnvloeden. Bij het ontwerp van de designradiator wordt er nadrukkelijk gelet op het uiterlijk, waardoor deze vaak er een stuk mooier uitzien. De Thermrad radiator is een goed voorbeeld van een mooie designradiator.
Hoe warmt een radiator de ruimte op?
Radiatoren verwarmen een ruimte door middel van warmte en luchtcirculatie. De koude lucht komt langs de warme radiator en warmt daardoor op. Die stuwt de warme lucht vervolgens naar boven, richting het plafond. De lucht beweegt zich dan weer naar het midden van de ruimte en koelt daar weer af. Als de lucht is afgekoeld beweegt deze weer naar de grond, waarna de lucht weer bij de radiator terecht komt.
Wat zegt het typenummer over een radiator?
Een radiator wordt vaak geclassificeerd met een typenummer. Dit nummer bestaat uit twee getallen, waarmee het aantal panelen en convectoren wordt aangegeven. Het eerste getal geeft het aantal radiatorplaten aan, en het tweede getal duidt het aantal convectoren. Zo heb je dus radiatoren met het typenummer 10, 11, 20, en 33.
Een hoog typenummer betekent dat een radiator meer lucht kan verwarmen. Dit is vooral handig als je een kleine radiator wilt hebben die voor veel warmte zorgt. Zo kan je met een relatief kleine radiator een grotere ruimte nog steeds goed verwarmen.
Hoe wordt de benodigde capaciteit van een radiator bepaald?
Een radiator heeft vermogen nodig om een ruimte te verwarmen, maar de hoeveel vermogen die daarvoor nodig is, hangt weer af van de specifieke eigenschappen van de ruimte. De benodigde capaciteit is onder meer afhankelijk van de inhoud van de kamer, de isolatie van het huis en het type woning. Zo heeft een radiator een hogere capaciteit nodig wanneer de ruimte groot is, het huis slecht geïsoleerd is én als het een vrijstaand huis betreft.
Tegenwoordig kan je de benodigde capaciteit met een eenvoudige online tool laten uitrekenen. Dan vul je de gegevens van de betreffende ruimte in en wordt de capaciteit voor je uitgerekend.
Waarom maakt mijn radiator lawaai?
Soms maakt een radiator lawaai. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is dit te wijten aan het feit dat er (teveel) lucht in de radiator zit. Dit kan je oplossen door de radiator te ontluchten.
Waarom is (soms) een deel van de radiator koud?
Een onderdeel van een radiator kan om uiteenlopende redenen koud blijven:
- Bovenkant van de radiator is koud: in principe bevat een radiator alleen water, maar meestal komt er door de jaren heen ook lucht in de installatie terecht. Dit zorgt er na een tijdje voor dat de bovenkant van de radiator vaak koud aan blijft voelen. Dat is logische te verklaren, want doordat lucht lichter is dan water trekt de koude lucht naar boven en waardoor het water de bovenkant niet meer kan verwarmen. Dit kan je meestal alleen oplossen door de radiator te ontluchten. En soms moet deze ook worden bijgevuld.
- Onderkant van de radiator is koud: de bovenkant van de radiator wordt dus koud zonder goede reden, maar als de onderkant koud blijft, is er vaak niks aan de hand. De radiator stroomt namelijk minder water door als de kamer op de gewenste temperatuur is. Hierdoor blijft de kamer op dezelfde temperatuur, anders zou het alleen maar warmer worden. Om deze reden is de onderkant van de radiator soms wat koud of kouder.
Wat is de levensduur van een radiator?
Een goede radiator kan tientallen jaren meegaan. Al hangt dat wel af van factoren zoals het merk, onderhoud en de omstandigheden in het huis.
Maken veel huizen gebruik van een radiator?
Huizen in Nederland worden vaak verwarmd met radiatoren. In ongeveer 85 procent van alle huizen vind je een radiator.
Plaats een reactie