Op welke leeftijd gaan jongeren in Nederland uit huis? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Op welke leeftijd gaan jongeren in Nederland uit huis?

Hoe oud zijn jongeren in Nederland als ze het huis uitgaan? In dit artikel gaan we na op welke leeftijd Nederlandse jongeren het ouderlijk nest verlaten, kijken we of er verschillen zijn tussen de Nederlandse jongens en meisjes én vergelijken we ons land met de rest van Europa. 

Op welke leeftijd gaan jongeren in Nederland het huis uit?

De meeste jongeren in Nederland zijn ongeveer tussen de 18 en 30 jaar oud als ze het huis uit gaan. Jongeren in deze leeftijdscategorie verlaten hun ouderlijk huis en gaan doorgaans in een studentenkamer, studio, eigen woning of ergens begeleid wonen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed in 2017 onderzoek naar de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het huis uit gingen en daaruit bleek dat de Nederlandse jongeren gemiddeld ongeveer 23,5 jaar oud zijn als ze dit doen. Ongeveer tien jaar geleden – in 2012 – lag deze gemiddelde leeftijd nog wat lager, destijds verlieten jongeren gemiddeld op 23-jarige leeftijd het ouderlijk huis.

Hoeveel twintigers wonen nog bij hun ouders thuis?

In Nederland zien we dat steeds meer jongeren het ouderlijk huis verlaten naarmate ze ouder worden. Zo woonde in 2021 ongeveer 90 procent van de 18-jarigen nog thuis, maar ligt dit percentage fors lager bij oudere jongeren. Ongeveer 74 procent van de 20-jarigen woonde in 2021 nog in het ouderlijk huis en dit percentage duikt al onder de 50 procent bij de 23-jarige jongeren. Op 29-jarige leeftijd hebben de meesten het ouderlijk huis wel verlaten. Slechts 11 procent van de 29-jarige Nederlanders woont op die leeftijd nog thuis bij zijn of haar ouders.

Bekijk ook:
Hoe je energiestromen in je huishouden optimaliseert en meer uit je zonnepanelen haalt


Verschillen tussen jongens en meisjes

Uit het onderzoek van het CBS bleek ook dat er aanzienlijk verschil is tussen de leeftijd van mannen en vrouwen die het huis uit gaan. Vrouwen verlaten het huis namelijk gemiddeld op een jongere leeftijd dan mannen. Dat is een trend die we al decennia terug zien, maar dit blijkt ook uit de cijfers van het CBS uit 2017. Destijds waren vrouwen gemiddeld 22,7 jaar oud en mannen 24,2 jaar oud toen ze het huis uitgingen. In 2012 verlieten zowel vrouwen en mannen het huis op een jongere leeftijd. Toen waren vrouwen gemiddeld 22 jaar oud en mannen 23,5 jaar oud toen ze het ouderlijk huis inruilden voor een nieuwe woonplek.

Op welke leeftijd gaan Europese jongeren het huis uit?

Jongeren uit Europa zijn gemiddeld iets ouder dan de Nederlandse jongeren wanneer ze het ouderlijk huis verlaten. De gemiddelde leeftijd in Europa ligt volgens Eurostat rond de 26 jaar.

Bekijk ook:
Creëer je eigen thuisbioscoop: alles over de trendy cinewall met haard

Toch zijn er in Europa nog genoeg landen te vinden waar jongeren nog jonger zijn wanneer ze het huis verlaten. Zo verlaten de jongeren in Zweden het huis het snelste. De Zweedse jongeren zijn gemiddeld ongeveer 18 jaar oud als ze het huis verlaten. Ook in Luxemburg verlaten jongeren op vroege leeftijd het ouderlijk nest, zij zijn ongeveer 20 jaar als ze op zichzelf gaan wonen.

Daarentegen zijn de kinderen in Kroatië en Slowakije niet zo snel van plan om hun ouders te verlaten. In Kroatië ligt de gemiddelde leeftijd rond de 32 jaar en in Slowakije zijn ze net iets ouder dan 30 als ze voor het eerst zonder ouders gaan wonen. Dat is nogal een verschil met Nederland!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.